Krajské volby vyhrálo hnutí ANO, levice oslabila

Foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Hnutí ANO vyhrálo letošní krajské volby v deseti regionech ze 13. Nejvíc si polepšili Piráti, ztrácí levice -⁠ ČSSD a komunisti. V Praze se nevolilo. 

Foto: ČTK / Luboš Pavlíček

Volební účast byla necelých 38 procent. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že měl z voleb obavy kvůli mediální masáži a stálé kritice vlády. Míní, že jediným programem opozice je porazit Babiše ve sněmovních volbách.

ANO nezopakuje vítězství ve Středočeském kraji. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová svůj post neobhájí. K vítězství míří hnutí STAN a na druhé místo se před ANO dostali občanští demokraté (ODS). Lídr středočeské kandidátky ODS a místopředseda strany Martin Kupka považuje výsledek strany v kraji za úspěch.

Levici hrozí propad

Výsledky krajských voleb,  zdroj: archiv ČRo

Propad ve volbách hrozí levici. Výsledky ukazují na to, že se KSČM zřejmě nedostane do devíti ze 13 regionálních zastupitelstev. ČSSD by nemusela mít mandáty v pěti regionech. Dosud mají obě strany zastoupení ve všech krajských zastupitelstvech.

Zastoupení ve všech krajích by naopak mohli mít Piráti. Po volbách před čtyřmi lety uspěli samostatně v jednom regionu a ve dvou se Zelenými. Hnutí SPD by mohlo mít samostatně zástupce v devíti krajských zastupitelstvech.

Piráti jednají podle předsedy strany Ivana Bartoše o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.

Marian Jurečka,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

Předseda lidovců Marian Jurečka má radost z dosavadního volebního zisku v některých krajích. Podle něj volby do krajů ukázaly na přínos volebních koalic. Chce proto pokračovat v jednání o vytvoření koalice i pro sněmovní volby. Také podle předsedy ODS Petra Fialy volby ukázaly, že volební koalice fungují.

Hamáček ocenil, jak se podařilo zvládnout při covidu-19 volby

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ocenil práci okrskových komisí, úřadů a dalších lidí, kteří se podíleli na organizaci a průběhu voleb. Řekl, že ve složité situaci, kterou zapříčinila epidemie nemoci covid-19, se díky nim podařilo zvládnout krajské a senátní volby "na jedničku". Potěšila ho i vysoká účast. Připomněl, že volby byly neobvyklé kvůli tomu, že lidé v karanténě volili z aut a kvůli koronaviru fungovaly i speciální komise.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Radek Petrášek

Výsledky krajských a senátních voleb podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka nepřekvapily a nedají se interpretovat jako prohra vlády. Novinářům v Lidovém domě řekl, že de facto kopírují průzkumy veřejného mínění. Vedení strany se vzdát nehodlá. ČSSD má podle Hamáčka po hlasování o novém složení krajských zastupitelstev šanci dostat se do rad ve třech krajích. Výsledek mohl být o dvě procenta lepší a ukázal, že ČSSD vítězí tam, kde může vsadit na politiky úspěšné v regionální politice, shrnul Hamáček.