Voliči v Česku vybrali nové vedení radnic a také v prvním kole tři senátory

Češi o víkendu rozhodli o složení obecních zastupitelstev a už v prvním kole vybrali tři senátory. V komunálních volbách uspěli nezávislí kandidáti. Nejvíc postupujících do druhého kola senátních voleb má hnutí ANO. Komunálních voleb se zúčastnilo 46,1 procenta možných voličů, což je čtvrtá nejnižší účast v historii. Ve volbách do Senátu byla 42procentní účast.

 Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš,  místopředseda strany Karel Havlíček a lídr pražské kandidátky Patrik Nacher. | Foto: Michaela Říhová,  ČTK

Tradičně nejvíc mandátů v obecních volbách získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran – stejně jako před čtyřmi lety – to byla KDU-ČSL. Druhá byla ODS a třetí hnutí Starostové a nezávislí. V porovnání s výsledkem v roce 2018 zaznamenaly výrazný propad počtu zastupitelů sociální demokraté, komunisté, ale také STAN. Naopak výrazněji si polepšilo opoziční hnutí SPD, mírně další opoziční hnutí ANO.

Hnutí bývalého premiéra Andreje Babiše uspělo v obecních volbách ve většině velkých měst. Dominovalo v osmi ze 13 krajských měst. Ve zbylých pěti krajských městech uspěly vládní strany.

Bohuslav Svoboda | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

V Praze vyhrála koalice Spolu pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), v Brně kandidátka Společně - ODS a TOP 09. Hnutí ANO vyhrálo obecní volby v Ostravě, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Olomouci, Pardubicích, Ústí nad Labem a ve Zlíně.

Ve většině velkých měst začalo už v neděli povolební vyjednávání. V Praze koalice Spolu už avizovala, že pražský magistrát by ráda formovala na půdorysu vlády. Volební lídr a exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) označil jednání s Piráty a STAN za „jediné možné řešení“, protože řada projektů v hlavním městě potřebuje spolupráci s kabinetem.

Starší zastupitelé a více žen

Volební štáb hnutí ANO oslavuje vítězství v komunálních volbách v Hradci Králové,  24. září 2022. Jednička kandidátky Jana Šandová přijímá gratulace. | Foto: David Taneček,  ČTK

Zastupitelé zvolení v obcích a městech jsou proti předchozím volbám v roce 2018 v průměru o půl roku starší. Zvoleným kandidátům je průměrně přes 47 let, do zastupitelstev se dostalo také 11 osmnáctiletých. Nejvyšší průměrný věk má vedení obce Všepadly na Domažlicku, je to skoro 72 let.

Vůbec nejstarší zvolenou zastupitelkou je osmaosmdesátiletá učitelka Sylva Knedlová, která bude působit v zastupitelstvu Fryštáku na Zlínsku. Kandidovala za ODS. Nejmladších zastupitelů ve věku 18 let je podle ČSÚ 11 a všichni mají jako povolání uvedeno student. "Vůbec nejmladší zastupitelstvo zvolili v obci Honbice v okrese Chrudim (průměrný věk 29,5 let),“ uvedli statistici.

Mezi zvolenými zastupiteli přibylo žen, je jich téměř 29 procent, o jeden procentní bod víc než minule. Čistě ženské zastupitelstvo je ve čtyřech obcích, naopak jen muži povedou celkem 423 měst a vesnic.

Uspěli hned tři senátoři

Nové senátory volili lidé ve 27 okrscích a už v prvním kole získali mandát tři politici, což je od roku 1996 nejvíc. Senátory se tímto způsobem stalo v historii celkem 16 lidí.

Souboj o zbývajících 24 křesel v horní komoře čeká kandidáty a voliče opět v pátek a sobotu, nejvíc finalistů má opoziční ANO.

Ilustrační foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Ve většině volebních obvodů  se zástupci ANO utkají s kandidáty vládních stran. Premiérové zastoupení ve finále bude mít hnutí SPD. Vládní strany si bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní komoře udrží.

Do druhého kola postoupilo také 17 žen. Stejně jako při předchozích volbách před šesti lety v 27 obvodech, kde se volí i letos, čtyři z nich senátorský mandát obhajují.

Nejtěsnější rozdíl mezi kandidáty před druhým kolem senátních voleb je v obvodě Most, kde postupující dělí jen 64 hlasů.

Účast v prvním kole senátních voleb byla letos 42,7 procenta, druhá nejvyšší od ustavení horní komory. Nejvyšší byla ve volebním obvodu Jihlava, kde svůj mandát obhajuje předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). K volebním urnám tam dorazilo 48,9 procenta voličů. Naopak nejnižší účast byla v obvodu Most, kde svůj hlas odevzdalo 32,7 procenta voličů. V jednom z okrsků ve Slezské Ostravě nedorazil žádný volič.

klíčové slovo: