Češi rozhodují o novém složení radnic a obměně v Senátu

Voliči v Česku rozhodují o novém složení obecních zastupitelstev. Ve třetině země zároveň ovlivní složení horní komory parlamentu.

Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy do sobotního večera, kompletní výsledky komunálních voleb pravděpodobně v neděli nad ránem.

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

O 27 křesel v horní komoře se pokouší 178 kandidátů, což je o pokles oproti minulým volbám o 55 adeptů. Na jedno volené křeslo tak připadá šest až sedm lidí. Bez ohledu na výsledek senátních voleb je jisté, že současná vládní koalice si v horní komoře udrží většinu, i když obhajuje dohromady 18 křesel.

Druhé kolo senátních voleb s jistotou nebude pouze na Orlickoústecku, kde po odstoupení kandidáta ODS zůstali ve hře poprvé jen dva adepti. Rozhodne se tak mezi nimi už v úvodním volebním kole.

Na radnice chce víc než 195 tisíc zájemců

Hlasovací lístky | Foto: Marián Vojtek,  Český rozhlas

Obecními zastupiteli by chtělo být 195.214 zájemců, o 21.000 méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici připadají zhruba tři uchazeči. Obecní volby jsou tradičně testem spokojenosti lidí s dosavadním fungováním radnic, kam většinou na vesnicích a v menších městech kandidují místní uskupení nestraníků.

Ve větších městech a v senátních volbách, kde své zástupce mají parlamentní strany, se podle expertů do výsledků zřejmě promítne současná situace poznamenaná inflací a růstem cen energií. Letos mezi voliče budou patřit i cizinci ze zemí EU, kteří mají v ČR trvalý či přechodný pobyt.

Ve čtvrtině obcí je jen jedna kandidátka

Přenosná volební schránka | Foto: Jan Bachorík,  Český rozhlas

V 1770 obcích, což je téměř čtvrtina obcí v Česku je pouze jedna kandidátní listina. Vítěz je proto znám. Kandidáti do komunálních voleb navíc málokdy vystupují za jakoukoliv parlamentní stranu. Mnohem častěji se jedná o nezávislá a lokální uskupení.

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nebude moci na 10.000 voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

klíčové slovo: