Rok českých politiků s covidem byl ve stylu pokus-omyl, říká komentátor

Ilustrační foto: Kelly Sikkema, Unsplash / CC0

Hlavní událostí roku 2020 byla bezpochyby pandemie koronaviru. Zasáhla do života všech lidí. A ovlivnila i fungování politických institucí v zemi.

Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Ještě na začátku roku 2020 premiér Andrej Babiš v novoročním projevu řekl, že Česko prožívá jedno z nejšťastnějších a nejúspěšnějších období své novodobé historie. „Často slyšíte v médiích, že se ochlazuje světová ekonomika, že přijdou horší časy, že všechny ty plány nezvládneme. Pořád se tím někdo snaží strašit. Tak vám chci říct: Nebojte se, nemáme se čeho bát. Čeká nás skvělé období...," uvedl v lednu optimisticky.

To mohlo ale platit jen první dva měsíce. Na začátku března totiž do Česka vtrhl koronavirus. Vláda vyhlásila nouzový stav, zavřela školy, divadla, restaurace, stadiony. Uzavřely se hranice, byl omezený volný pohyb. S pandemií pak souviselo téměř vše podstatné až do konce roku.

Foto: Gordon Johnson,  Pixabay / CC0

Koronavirus vystavil vládu i politické strany obrovské zkoušce. Jak ji zvládly? To je otázka pro komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana. 

„Byl to krok do neznáma. Ukázalo se, že Česká republika nebyla na podobnou událost připravena. Vláda musela na jaře improvizovat. Poměrně rychle utlumila život v zemi. S přispěním lidové tvořivosti a s potřebnou dávkou štěstí se šíření koronavirové nákazy podařilo dostat pod kontrolu. Čísla vypovídající o počtu nakažených a zemřelých řadila Česko k premiantům.

Vláda ale tuto výbornou pozici nevyužila k tomu, aby do budoucna byla připravena na další nápor epidemie. Výsledkem bylo pokračování v boji proti koronaviru ve stylu pokus – omyl. Došlo ke zhoršení statistik a země se posunula mezi nejhorší na světě. Důvěra lidí ve vládu klesla a kritika opozice pochopitelně zesílila.“

Volby: Hořké vítězství pro ANO

Ilustrační foto: pjedrzejczyk,  Pixabay / CC0

V říjnu proběhly volby do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu. Krajské volby sice ovládlo hnutí ANO, které vyhrálo v deseti regionech ze 13, ale podílí se na vládních koalicích jen v několika z nich. Zcela pak propadla ČSSD a také komunisté. Senátní volby ovládli Starostové. Vládní strany v nich zcela propadly.

Co podle vás volby naznačily?

„Ukázaly, že konfrontace líbivých slov a slibů s konkrétními činy nedopadla pro vládní koalici dobře. Byť krajské volby jsou specifické, přesto se v jejich výsledku promítlo nezvládnutí koronavirové epidemie. Zároveň se projevila nespokojenost lidí s předchozími krajskými vládami. Proto došlo ve většině krajů k obměně hejtmanů. Hnutí ANO nedokázalo proměnit výhru ve většině krajů ve vládu nad nimi.

Foto: Ondřej Tomšů

Potvrdilo se, že politika reprezentovaná Andrejem Babišem výrazně omezuje tzv. koaliční potenciál ANO. To potom obtížně hledalo spojence a ocitlo se v řadě krajů v opozici. Sociální demokracie si potvrdila, že jejich voličská základna je poměrně úzká a stále se zmenšuje. Opoziční strany mohly nabrat sebevědomí a názorně si vyzkoušely, že spolupráce může vést k úspěchu.“

Předvolební opoziční koalice

Za významnou politickou událost roku 2020 lze považovat vznik předvolebních opozičních koalic, tedy ODS, TOP 09 a lidovců, a Pirátů a STAN. Příští rok chtějí vyzvat vládnoucí ANO v parlamentních volbách. Podle komentátorů mohou do budoucna tyto volební koalice překreslit politickou mapu Česka.

Andrej Babiš,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Je to i váš názor? Měl by se Andrej Babiš obávat?

„Rozdrobená opozice během roku opakovaně čelila kritice, že není schopna vzájemné spolupráce. Tím snižuje šanci na úspěch ve sněmovních volbách příští rok. Volby krajské a senátní letos na podzim byly silným impulsem k částečné integraci opozičních stran.

Blok pirátů se starosty a koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL  mají šanci na úspěch. To, co bylo ještě v lednu těžko představitelné, získává v prosinci reálnější obrysy. Už se nediskutuje o tom, s jak velkým náskokem hnutí ANO ve sněmovních volbách zvítězí, ale o tom, zda vůbec zvítězí.“

Návštěva Tchaj-wanu

Návštěva Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu,  foto: archiv Senátu Parlamentu ČR

Ze zahraničněpolitických aktivit roku 2020 nelze opomenout cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, která přitáhla pozornost celého demokratického světa. Cesta se na přelomu srpna a září uskutečnila za velké kritiky nejen ze strany Číny, ale i trojice nejvyšších ústavních činitelů - prezidenta Miloše Zemana, šéfa Sněmovny Radka Vondráčka i premiéra Andreje Babiše (oba ANO).

Jaký rozměr měla cesta pro českou politickou scénu?

„Ukázalo se, že převaha opozice v Senátu může ovlivňovat tuzemskou zahraniční politiku. Cesta na Tchaj-wan bylo spíše symbolické gesto, které bylo nasměrováno dovnitř České republiky.  Bylo mířeno na voliče se vzkazem, že vztah k velmocem typu Rusko, nebo Čína může mít jinou podobu, než jak ji prosazuje například prezident republiky.

Tchaj-wan,  foto: Olaer / Elmer Anthony,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

Přesto je zřejmé, že zahraniční politiku by měla určovat vláda. Ta však nemůže opomíjet názory opozice. Jinak může docházet k cestám typu předsedy Senátu na Tchaj-wan, byť mu ji vláda nedoporučila. Více podobných akcí by učinilo českou zahraniční politiku partnerům v zahraničí méně čitelnou a srozumitelnou," myslí si komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.