Karel Janeček: Pasivita je cesta ke krachu

vymente_politiky3.jpg

Jděte volit, vyzývá iniciativa občany před krajskými volbami. Volte kandidáty, které znáte. Mimo jiné i taková doporučení dává v letácích do všech domácností iniciativa Vyměnte politiky podporovaná podnikatelem Karlem Janečkem. Ten tvrdí, že stávající parlamentní strany podporuje vědomě pouze 15 procent obyvatel, zbylých 85 procent si přeje změnu, z nich ale mnozí volí vládnoucí strany ze strachu, že jejich hlas propadne nebo že s novými stranami se spálí.

Foto: www.vymentepolitiky.cz
Krajské volby jsou velice důležité pro situaci celé země, říkají zástupci iniciativy. Přes kraje uteče 60 procent korupčních peněz. V krajích se může etablovat politická opozice, která nyní v zemi chybí. Pokračuje mluvčí iniciativy Jaroslav Kuchař:

"Volby vnímáme jako unikátní příležitost, jak akcelerovat změny. Chceme aktivizovat občany a dát jim určité světlo na konci tunelu, i když jsme si vědomi, že to řešení je samozřejmě primárně jinde, to by byla například změna volebního systému a změna financování politických stran."

Inicicativa nechala vytisknout přes čtyři miliony letáků a nechá je vhazovat do schránek domácností. Na internetových stránkách nabízí informace o kandidátech, volební kalkulačku, která pomůže voliči vybrat stranu blízkou svým programem a výsledky průzkumu, který si nechala vypracovat mezi 15000 respondenty. Z něj vychází, že pouze 15 procent voličů se vědomě a pozitivně rozhoduje pro některou z parlamentních stran. Ostatní jsou více či méně nakloněni změně. Iniciativu podpořil zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček, odpůrce kmotrů a - jak říká - "zlojedů" a jejich "zluhů". Podle Janečka rozhodně neplatí rčení, že máme takové politiky, jaké si zasloužíme.

Karel Janeček a Jaroslav Kuchař  (vpravo),  foto: ČTK
"To si rozhodně nemyslím, to je právě ten hluboký omyl. Respektive možná bychom to mohli pojmout tak, že máme takové politiky, jaké si zasloužíme svou apatií a svou nečinností. To možná. Ale rozhodně neplatí v tom smyslu, že politici odrážejí hodnoty občanů. To v žádném případě."

Jak vzniká tento nesoulad mezi politickou reprezentací a většinou společnosti?

"Ten nesoulad vzniká i díky nekvalitnímu, špatnému volebnímu systému. Volební systém do poslanecké sněmovny je udělán tak, že preferuje mocenské ambice politických stran a naopak odrazuje a uvádí do nevýhody nezávislé, kvalitní kandidáty, kteří by chtěli kandidovat. A nejde zde jen o nezávislost. I když bychom vzali kandidáta třeba sociální demokracie nebo ODS, který je slušný člověk, tak takový má malou šanci. Politická strana ho k té moci prostě nepustí."

Iniciativa vyměňte politiky, kterou jste podpořil, vyzývá občany, aby šli k volbám. Lidé ale dost často říkají, že není koho volit. To jsme viděli i z toho průzkumu, který si tato iniciativa nechala vypracovat, kde opravdu vysoké procento lidí říkalo, že nemají koho volit.

"Není to tak úplně pravda. Existuje dost nezávislých kandidátů, které je možné volit. Já rozumím tomu, že lidé mají strach z toho, že jejich hlas propadne, protože nepřekročí pětiprocentní klauzuli. Ale to je opět obava, která není racionální. Protože pokud takovou obavu sdílí 25 procent lidí, tak se to opravdu stane. Ale pokud těch 25 procent lidí projeví odvahu a aktivitu a k těm volbám půjde a zvolí toho podle jejich názoru lepšího kandidáta, tak tomu může pomoci. A zase, není zde žádné riziko, je tu riziko půlhodiny nebo hodiny, kterou člověk stráví u voleb, ale to je základní povinnost každého člověka, morální povinnost každého člověka."

Výzva, kterou jste podpořil, dává také doporučení, aby lidé nevolili současné parlamentní strany. Směřujete to jako podporu některým konkrétním neparlamentním stranám?

"Ne, já nepodporuji žádné neparlamentní strany. Já můžu říct, koho nepodporuji - zásadním způsobem jsem proti zlojedům a zluhům, proti těm špatným. A je pravda, že procento těchto lidí je ve stávajících parlamentních stranách vyšší. Ale to je logické. Ty strany jsou u moci a vlastně si nějakým způsobem recyklují lidi, kteří pro ně kradou a kteří jsou v područí těch zlojedů na pozadí."

A proč je podle vás vůbec důležitá změna sama o sobě?

"Změna je naprosto klíčová, protože pokud to bude pokračovat, tak jak to je dnes, s prohnilou mocenskou strukturou, tak ten systém je nestabilní a zkrachuje. Takže změna je jediná šance na to, jak kvalitně žít a jak mít možná dlouhodobě jakési jistoty. Co je naprosto falešná představa většiny občanů, že nic neměnit je jistota. To je úplně špatně. Pokud nebudeme nic dělat a budeme pasivní, tak máme jednu jistotu - a to jistotu, že to zkrachuje."