Nekontroverzní novoroční projev

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká republika je stabilnější, než jiné evropské země. Země přesto potřebuje další rychlé reformy politického, ekonomického i sociálního systému. Lidé by se na to měli připravit a nezvyšovat své nároky. Zdůraznil to prezident Václav Klaus ve svém novoročním projevu.

Václav Klaus,  foto: ČTK
V úvodu svého vystoupení vzpomněl na svého předchůdce v prezidentské funkci - Václava Havla, k jehož odkazu se podle Václava Klause budeme často vracet.

"Nemohu začít jinak než připomenutím smutné události předvánočních dnů, smrti Václava Havla, který se celým svým životem i svými 13 lety ve funkci prezidenta republiky významným způsobem zasloužil o naši svobodu a demokracii."

Podstatná část prezidentova vystoupení byla věnována hospodářské problematice. Podle jeho slov bolestivé ekonomické a sociální reformy musejí pokračovat a politici by s nimi neměli otálet:

Foto: Evropská komise
"Úspěch či neúspěch stojí a padá především s výkonem každého z nás, a také s fungováním či nefungováním našeho politického, ekonomického a sociálního systému jako celku. Ten vyžaduje další reformy. Pokud se nechceme dočkat opravdu bolestivých následků, musí se tyto změny provést co nejrychleji."

Podle prezidenta Václava Klause hrozí Evropské unii ekonomická recese. Tvrdě by to zasáhlo i Česko, a proto jsou nutné další reformy. Změny ale podle jeho slov brzdí špatná společenská atmosféra. Česko je přesto v lepší kondici než řada jiných zemí v Evropě, soudí Václav Klaus:

"Dvanáctý rok 21. století patrně k nejlehčím patřit nebude. Ztrácet klid, elán a odhodlání však nesmíme. Naše republika je politicky i ekonomicky v základních parametrech stabilní. Nežijeme v zemi, která je v bankrotu, či těsně před ním."

Václav Klaus také kritizoval prohlubování nedůvěry ve společnosti. Podílejí se na tom podle něj i nátlakové skupiny, které chtějí získat výhody na úkor druhých. Zemi navíc schází dostatek politických lídrů. Václav Klaus varoval občany i před nezodpovědnými sliby politiků. Česko totiž letos čekají krajské i senátní volby:

"Horší je, že dále prohlubujeme nedobrou společenskou atmosféru. Vytváříme si vysoký stupeň vzájemné nedůvěry a z prestižně politických důvodů si navzájem blokujeme i ty věci, o kterých vědí všichni, že se udělat musí."

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka ale za zhoršující se náladou ve společnosti vidí jiné důvody:

"Já si myslím, že ona nedobrá atmosféra ve společnosti není ani tak spojená se zklamáním ze vstupu do Evropské unie, jak to interpretovat prezident Václav Klaus, ale týká se našich domácích poměrů. Je daná také tím, že současná pravicová vláda nesplnila řadu slibů, postupuje velmi arogantním způsobem a není schopná hledat širší společenskou shodu pokud jde o některé takzvané reformy."

Premiéra Petra Nečase naopak novoroční projev prezidenta zaujal. Jednalo se podle něj o státnický, skutečně prezidentský projev, založený na analytickém myšlení:

Petr Nečas  (vlevo) a Václav Klaus s manželkami,  foto: ČTK
"Zaujala mě míra realismu, kdy pan prezident odmítá falešný optimismus i falešné sliby na straně jedné, a strašení ekonomickými otřesy na straně druhé. Velmi také souhlasím s jeho apelem na odpovědnost každého z nás a na podporu pracovitých, schopných a nadaných lidí."

Podobný názor zastává i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

"Mně se projev pana prezidenta líbil. Se státnickým nadhledem pojmenoval realitu, nevyhýbal se skutečnosti a našel povzbuzení k východisku"

Politologové Tomáš Lebeda a Petr Just se shodli, že novoroční projev prezidenta Václava Klause nebyl v porovnání s jinými řečmi hlavy státu příliš kontroverzní. Tomáš Lebeda řekl, že prezident upozorňoval i na to, co je v zemi dobré. Petra Justa překvapil tím, že nemluvil útočně nebo příliš kriticky a že se snažil dodat optimismus v pesimistických předpovědích. Politoložka Vladimíra Dvořáková soudí, že tento Klausův proslov byl sice profesionálně sestavený, ale patří k jeho nejslabším. Chyběla jí v něm nosná myšlenka nebo vize. Václav Klaus se také podle ní preventivně vymezil vůči aktivitám občanské společnosti.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová ocenila, že projev obsahoval důležité povzbuzení do nového roku, který jistě nebude snadný:

"Myslím si, že to byla velmi důležitá a dobře znějící výzva k tomu, abychom do roku, který pravděpodobně nebude lehký z politických i ekonomických důvodů, vstoupili s realismem podpořeným sebevědomím ve vlastní síly, s pílí a ve zvýšené míře odpovědnosti, což jsem cítila zejména k politické reprezentaci."