Ekonomika se loni propadla nejvíce za dobu samostatné ČR

Údaje o hrubém domácím produktu (HDP) ukazují, že dopady podzimní vlny pandemie na českou ekonomiku byly menší než během jara, a to především díky fungujícímu průmyslu. Tomu pomohla zahraniční poptávka, mimo jiné německá ekonomika, na niž je Česko výrazně navázáno. Většímu poklesu zabránily také vládní ekonomické programy, především Antivirus. Vyplývá to z vyjádření ekonomů oslovených ČTK. V letošním roce by se podle analytiků měla ekonomika vrátit k růstu, který odhadují kolem tří procent.

Česká ekonomika se loni propadla nejvýrazněji za dobu samostatné České republiky, když hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 5,6 procenta. Bylo to ale méně než odhady ekonomů, ministerstva financí nebo České národní banky. Za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku se HDP snížil o pět procent, mezičtvrtletně stoupl o 0,3 procenta. Vývoj hospodářství loni poznamenala omezení obchodu, služeb či pohybu zaváděná státem od března kvůli epidemii nemoci covid-19.

"První odhad vývoje ekonomiky v posledním čtvrtletí potvrzuje, že negativní dopad druhé vlny pandemie byl podstatně menší než na jaře, zejména díky stále fungujícímu průmyslu," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. "Jde se sice o nejhlubší propad HDP v historii samostatné ČR, avšak vzhledem k okolnostem v růběhu roku je výsledné číslo výrazně nad očekáváním," upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Analytik ČSOB Petr Dufek uvedl, že výraznou roli na tom, že celkově nedopadl výsledek ekonomiky hůře, má vládní podpora v podobě programu Antivirus, který brzdil propouštění ve firmách, a další finanční dotace, které ale srazily státní rozpočet do rekordního deficitu.