Evropskou Descartovu cenu dostali Fin Jacobs a Švéd Karlsson

Descartovu cenu letos získaly mezinárodní vědecké týmy vedené Howardem Trevorem Jacobsem z Finska, který zkoumá části buňky k lékařským účelům, a Andersem Karlssonem ze Švédska, jenž se zabývá dálkovou fotonovou komunikací. Cena je dotovaná milionem eur, což je zhruba 30 milionů korun. Evropská komise ji uděluje již popáté, letos poprvé ji laureáti převzali v Česku. Slavnostní ceremoniál v Rudolfově galerii na Pražském hradě zahájili prezident Václav Klaus a evropský komisař pro vědu a výzkum Janez Potočnik.

Prezident připomněl symboliku místa předávání cen. Galerie se jmenuje po císaři Rudolfu II., který byl mecenášem vědy a do Prahy přivedl významné vědce, jakými byli Tycho Brahe a Johannes Kepler. Potočnik zdůraznil význam evropské vědecké spolupráce a nejnovějších vědeckých poznatků pro ekonomiku. Cena má přispět k evropeizaci vědy, řekl.

Do finále postoupil také projekt Lepší ukládání dat: Kouzelné magnetické materiály, na kterém spolupracuje také česká skupina fyziků. Jejich mluvčím je Václav Drchal z Fyzikálního ústavu. V Praze projekt představil a mezinárodní vědecký tým řešitelů reprezentoval vídeňský profesor Peter Weinberger, který ho řídí. Už 15 let v něm spolupracují rakouští, čeští a maďarští vědci na co nejefektivnějším ukládání dat a přenosu informací.