V Praze se poprvé předávala Descartova cena

Tým vedený Švédem Andersem Karlssonem (třetí zleva), foto: ČTK

"Cogito, ergo sum", čili "Myslím, tedy jsem" - toto známé rčení slavného francouzského filozofa, matematik, fyzika a fyziologa Reného Descartese našlo plné uplatnění zejména ve vědě. Není proto divu, že právě jeho jméno je v názvu ceny pro vědce, kterou Evropská komise udělovala už popáté. Letos poprvé ji laureáti převzali v Česku. Byl u toho i Josef Kubeczka.

Tým vedený Švédem Andersem Karlssonem  (třetí zleva),  foto: ČTK
Descartovu cenu letos získaly mezinárodní vědecké týmy vedené Howardem Trevorem Jacobsem z Finska, který zkoumá části buňky k lékařským účelům, a Andersem Karlssonem ze Švédska, jenž se zabývá dálkovou fotonovou komunikací. Slavnostní ceremoniál v Rudolfově galerii na Pražském hradě zahájili prezident Václav Klaus a evropský komisař pro vědu a výzkum Janez Potočnik.

Prezident Klaus připomněl symboliku místa předávání cen. Galerie se jmenuje po císaři Rudolfu II., který byl mecenášem vědy a do Prahy přivedl významné vědce, jakými byli Tycho Brahe a Johannes Kepler. Komisař Potočnik zdůraznil význam evropské vědecké spolupráce a nejnovějších vědeckých poznatků pro ekonomiku. Cena má podle něj přispět k evropeizaci vědy.

Prezidentka Akademie věd České republiky Helena Illnerová vysoce hodnotí fakt, že letošní Descartova cena byla laureátům předávána v Praze.

Howard Trevor Jacobsem  (vlevo) a Anders Karlsson,  foto: ČTK
"Já to hodnotím strašně vysoko. Oslovena jsem byla už v lednu, zda bych se toho tady neujala. Přesto, že jsme věděli, že to bude velká práce, tak jsme okamžitě řekli, že to tady chceme. Původně jsme mysleli, že to uspořádáme v budově Akademie věd, která je krásná, ale pak jsme pochopili, že abychom tomu dali ten správný význam, tak to dotáhneme na Pražský hrad."

A jak hodnotíte účast českých vědců v tomto klání?

"My jsme byli ve skutečnosti rádi, že mezi osmi finalisty se objevila skupina pana profesora Petera Weiberga z Vídně, kde se stejnou měrou podílí čeští, maďarští a rakouští vědci. Já myslím, že to byla vynikající skupina, ale tyto dva týmy, které to vyhrály, ty šly dopředu s obrovským elánem. Skupina, která studuje mytochondriální nemoce, to jsou mladí lidé s obrovským tahem, a stejně tak i ti, co dělají teleportaci fotonů. Já jsem tedy byla ráda, že tam máme český tým, to je člověk vždy hrdý a přál by mu vyhrát. Já už jsem dvakrát byla u toho, když český tým vyhrál, protože jsem členkou hlavní poroty pro udílení Descartovy ceny. Už jsme tam jednou měli ve vítězných týmech profesora Antonína Holého z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a doktora Jana Vondráka z Astronomického ústavu Akademie věd, kteří byli na stupních vítězů. Tentokrát bohužel skončili mezi finalisty, ale skončit v konkurenci takového množství projektů, které se dostaly do soutěže, mezi osmi finalisty, z nichž už vybírá velká porota, to je velký úspěch."

Cena je dotovaná milionem eur, což je zhruba 30 milionů korun. Tato částka je rozdělena mezi oba vítězné týmy, které ji použijí k dalšímu vědeckému výzkumu.