Experti: Za dobrými výsledky ekonomiky jsou zahraniční investoři

Dobrý výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku připadá na vrub zahraničním investorům, shodují se ekonomové. Právě příchod zahraničních firem podle nich vedl k prudkému zlepšení českého zahraničního obchodu, který se stává tahounem domácí ekonomiky. "Celkově je to velmi dobrý výsledek, nad očekáváním trhu, hlavně díky vynikajícím výsledkům zahraničnímu obchodu. Ekonomiku táhnou služby a průmysl, dobře si vedlo i zemědělství," sdělil ČTK Petr Dufek z ČSOB.

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,4 procenta, oznámil Český statistický úřad. Analytici v průměru očekávali čtyřprocentní růst. ČR tak roste rychleji než Polsko (2,1 procenta) a Maďarsko (2,9 procenta); stále však zaostává mírně za Slovenskem, které si v prvním čtvrtletí připsalo 5,1 procenta. Výrazně rychleji však Česko roste ve srovnání s Evropskou unií, která v prvním čtvrtletí rostla o 1,6 procenta. "Proti poslednímu kvartálu loňského roku jsme si připsali 1,1 procenta, což je velmi dobré číslo, zvlášť když vezmeme v úvahu, jak dobře se české ekonomice v závěru roku dařilo," dodal Dufek.

Podle revidovaných čísel vzrostl HDP v posledním loňském čtvrtletí o 4,6 procenta. ČSÚ zároveň revidoval loňský růst ze čtyř na 4,4 procenta a předloňský růst ze 3,7 na 3,2 procenta. Podle Pavla Sobíška z HVB Bank v prvních třech měsících letošního roku přetrvával pozitivní dopad vstupu ČR do EU. "V nadcházejících obdobích se nicméně bude tento pozitivní vliv vytrácet, takže se určitému zpomalení zřejmě nevyhneme," uvedl. Nelze podle něj počítat ani s opětovným zrychlením investiční aktivity tuzemských firem. HDP nad úrovní čtyř procent tak může údajně zachránit jen rostoucí spotřeba domácností.