Experty růst průmyslu překvapil;projevuje se možná už výroba TPCA

Ekonomové neskrývají překvapení nad vysokým dubnovým růstem průmyslové výroby. Podle Radomíra Jáče z finanční skupiny PPF se růst vrací k silným úrovním z roku 2004 a nabízí se domněnka, že se ve statistice již projevuje zahájení výroby v kolínské automobilce TPCA. "Podobně jako u HDP, i zde opakujeme příslib pozitivního dopadu výroby TPCA na celkovou průmyslovou výrobu," řekl ČTK Jáč. Průmyslová výroba se v dubnu meziročně zvýšila o 5,7 procenta. Prudce zrychlila tempo z března, kdy stoupla o 0,1 procenta. V dubnu vzrostla produkce ve všech průmyslových seskupeních. Dařilo se zejména výrobcům strojů a dopravních prostředků, oznámil Český statistický úřad.

David Navrátil z České spořitelny upozornil na strukturu růstu průmyslové výroby. Na špičce pomyslného žebříčku je produkce výrobků s vysokou přidanou hodnotou, tedy strojů a aut, i výrobků s nízkou přidanou hodnotou, jako je těžba nerostných surovin a zpracování ropy. Podle něj navíc růst průmyslu v souvislosti s růstem HDP o 4,4 procenta dává dobré vyhlídky pro další urychlení růstu české ekonomiky.

Vladimír Kvasnička z Komerční banky naopak příliš důvodů k optimismu nevidí. Upozorňuje především na nedostatek zakázek. V meziročním srovnáním vzrostly o 4,3 procenta, což je výrazně méně než v loňském roce. "Lepší výsledek samotné dubnové výroby je také třeba hodnotit bez růžových brýlí. Významnou roli hrál nyní příznivější statistický základ," řekl.