Fiala: Vláda pod tlakem neustoupí od snahy ozdravit veřejné finance

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. "Ustoupili bychom od dobré budoucnosti," řekl premiér v Brně v den stávky ve školství a dalších odborářských protestů. Vláda voličům slíbila, že dá dohromady veřejné finance, a schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou tak podle premiéra nezbytné kroky. Fiala kritizoval odbory, vláda s nimi podle premiéra dlouhodobě jedná, sociální dialog by mohl fungovat dobře. Zájem domluvit se by ale musely mít obě strany, uvedl na adresu odborů.

Za stávkou ve školství a dalšími protesty vidí snahu odborářských předáků zviditelnit se. "Jako rukojmí drží celou zemi a její zdravou budoucnost," prohlásil ministerský předseda. Kolem stávky ve školství podle premiéra kolují nepravdivé informace, které ovlivňují protestující. Nebudou se masivně rušit nepedagogická místa ani rozdělené třídy, uvedl Fiala.

V Česku dnes začal odborářský den protestů proti krokům vlády. V řadě firem, škol či úřadů se koná stávka. Tisíce odborářů a odborářek pak dorazí do Prahy na protestní pochod a demonstraci. Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci či nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. Členové kabinetu naopak opakují, že s odboráři jednají.

Stávku vyhlásilo deset odborových svazů.  Další svazy je podporují. Na protestech spolupracuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) s Asociací samostatných odborů (ASO). ČMKOS jako největší centrála v zemi zastřešuje 31 svazů s asi 270.000 členů. ASO má 12 organizací s asi 110.000 odboráři. Ke členům patří vlivné železničářské a lékařské odbory.