Stovky zemědělců s traktory protestovaly v Praze proti unijní Zelené dohodě i vládě

Do Prahy se v pondělí ráno sjely stovky nespokojených zemědělců. Protestují zejména proti Green Dealu, kvůli vysokým cenám energií či byrokracii. Jejich protestní jízda částečně zablokovala pražskou magistrálu v centru Prahy a na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy ale nezpůsobila.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Podle mluvčího akce Daniela Sterzika protestující farmáři požadují, aby „vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství“, a zároveň odstoupila od evropské zelené dohody, tzv. Green Dealu. Zemědělci se dopoledne shromáždili před ministerstvem zemědělství, kde mimo jiné volali po demisi ministra Marka Výborného (KDU-ČSL). Tomu pak předali petici s požadavky.

Marek Výborný a Petr Fiala | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„Ohradil jsem se proti některým svolavatelům dnešní akce, protože ji zneužili pro svůj vlastní prospěch a politický prospěch,“ upozornil Marek Výborný, který vyšel mezi protestující před budovu resortu. Podle něj jsou organizátoři akce napojeni na dezinformační scénu a kvůli vlastním politickým cílům zneužili běžné farmáře.

Demonstraci organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a podnikatel Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Od demonstrantů se se v minulých dnech distancovala většina velkých oborových organizací, které na čtvrtek plánují vlastní symbolický protest proti politice Evropské unie. Proti pondělnímu protestu se kriticky vymezil také premiér Petr Fiala (ODS). Organizátoři se podle něj netají „svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců“.

Foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

„Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství,“ napsal premiér na síti X. Dodal, že s těmi, kterým leží na srdci blaho českých zemědělců, vláda jedná.

Zrušit Green Deal není reálné

Marek Výborný | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si kromě výzvy k demisi vyslechl před budovou resortu od některých protestujících farmářů pískot i řadu pokřiků. „Vlastizrádce“ nebo „Dělej něco pro lidi,“ křičeli někteří lidé v davu. Zemědělci také odmítli, že by byli proruští, jsou přesvědčeni, že hájí české zájmy. Před ministerstvem zanotovali píseň Ach, synku, synku.

Zelená dohoda podle protestujících snižuje produkci českého zemědělství, a způsobuje tak nedostatek domácích potravin na trhu. „To následně vede k nárůstu dovozu z Jižní Ameriky a dalších zemí mimo EU,“ přečetl z dopisu pro ministra před budovou resortu jeden z demonstrujících. Uvedl také, že dohoda zhoršuje úrodnost půdy a zvyšuje ceny potravin tím, že ji zatěžuje daní z produkce oxidu uhličitého, který ale není příčinou globálního oteplování.

Foto: Kateřina Ayzpurvit,  Radio Prague International

Zrušit Green Deal je ale podle ministra zemědělství Marka Výborného z KDU-ČSL nesmysl a není to ani reálné. Nespokojené farmáře ale ministr Výborný chápe. „Většině těch zemědělců, kteří neřeší politiku, ale řeší problémy, se kterými se skutečně potýká české zemědělství, těm rozumím a snažím se s nimi o těch věcech skutečně trpělivě jednat,“ uvedl. Mezi ně patří podle Výborného Agrární komora, Zemědělský svaz a taky Asociace soukromého zemědělství.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Dnes jsem byl opakovaně před budovou ministerstva a snažil jsem se vést debatu s těmi, kteří přišli kvůli problémům v zemědělství. Ale nedozvěděl jsem se nic nového, změny připravujeme,“ řekl ministr Českému rozhlasu. „Nesedím na ministerstvu a nemám ruce v klíně,“ poznamenal. „Když slyšíte slova pana odborářského předáka Dufka, tak je mi z toho smutno. Protože tímto pozitivní obraz zemědělství v očích veřejnosti nezlepšíme. A to je škoda,“ uvedl Výborný.

Požadavek, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody, zazníval pak také na demonstraci na Malostranském náměstí v Praze, kam se část protestujících zemědělců přesunula. Na náměstí ale dorazili kromě zemědělců také lidé, kteří se opakovaně účastní protivládních demonstrací. Víc než 200 protestujících zemědělců proto demonstraci opustilo předčasně. Koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi hovořil o "ukradeném protestu". Části zemědělců se podle něj nelíbilo provolávání protivládních hesel, chtěli poklidný protest.