Polovině zemědělských firem hrozí krach, hlavně kvůli vyšším nákladům

Foto: Archiv Radia Praha

Nedostatečný odbyt na domácím trhu a nízké výkupní ceny - právě tyto problémy trápí české zemědělce. Navíc podle nejnovějších analýz je skoro polovina společností podnikajících v zemědělství ohrožena krachem. Činnost v oboru také komplikují přísné unijní předpisy a dovážení levných potravin.

Foto: Evropská komise
Téměř každé druhé společnosti působící v zemědělství hrozí krach. Tvrdí to nedávno zveřejněná analýza společnosti ČEKIA. Příčiny jsou podle studie v sílící konkurenci a investicích do dodržování zemědělských norem. Pokles se týká především živočišné výroby, zejména chovu prasat a skotu. Velká část zemědělců je totiž ruší, protože se jim jednoduše už nevyplatí - platí zde vysoké náklady a nízké výkupní ceny. Svou situaci pro Český rozhlas popsal ředitel zemědělského družstva v Nečíně na Příbramsku František Melka.

"Byl tady přetlak masa, snižovaly se stavy, scházely i pracovní síly do výroby vepřového masa."

Jak dodává, aby si družstvo vydělalo, musí část produkce směřovat do Německa. Jeho zisk je tak vyšší.

"Poslední dodávka byla za kilo masa čistá cena 36,64. V Čechách, co vím, je to o čtyři až o pět korun nižší, než u našich sousedů v Bavorsku. Rovněž jsme se rozhodli dávat mléko do Německa, ta cena dělá pomalu 50 nebo 60 haléřů na litr mléka, je lepší. Dáváme přes 3 miliony litrů mléka ročně. Roční příjem je tímto opatřením o 1,5 milionu korun vyšší."

Ve srovnání se starými 15 zeměmi Evropské unie mají tuzemští zemědělci dodnes nižší podpory. Přísná unijní opatření ve vztahu k životnímu prostředí pak donutila zemědělce v uplynulých letech více investovat, čímž rostla jejich zadluženost a zemědělci postupně omezovali hlavně živočišnou výrobu. Ministerstvo zemědělství podle ministra Petra Bendla může zemědělcům, kteří chovají konkrétně prasata, pomoci jen nepřímo.

"Vznikl tady jakýsi nákazový fond, který slouží k ozdravování chovu prasat. Ten jsme loni profinancovali ve výši zhruba necelých 330 milionů korun. V letošním roce zatím částku 120 milionů korun a uvidíme, jak se bude vyvíjet státní rozpočet, jestli něco takového budeme schopni dofinancovat."

Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy je třeba příčinu nelichotivé situace hledat v podporách Evropské unie. Česká republika totiž dostává nižší podpory v oblasti zemědělství. Ve srovnání s původními členy Unie je také nižší podíl zemědělců na konečné ceně potravinářských výrobků. Petr Bendl ale říká, že stát nemůže zemědělcům dotovat chování prasat.

Petr Bendl
"V tu chvíli by přišly sankce a vzhledem k tomu, že čerpáme z Evropy do zemědělské oblasti miliardové částky, tak by to byla věc, která by se nám extrémně nevyplatila."

Úroveň přímých plateb od Evropské unie by se měla mezi starými a novými členským zeměmi vyrovnat po příštím roce. Agrárníci však upozorňují na to, že staré členské země ve skutečnosti nemají zájem o jejich narovnání a pokusí se takzvané přechodné období prodloužit. Podíl zemědělství na celé ekonomice se ale snižuje. Podle výsledků takzvaného Agrocenzu klesl podíl zemědělství na české ekonomice během deseti let ze tří procent na 2,4 procenta. Počty chovaných zvířat v Česku se v posledních dvaceti letech výrazně snížily. Například stavy prasat loni klesly na nejnižší hodnotu od začátku sledování. Ke konci roku 2011 jich zemědělci chovali 1.5 milionu. Loňský rok byl ale i přes mírný pokles podpor pro české zemědělství příznivý. I díky dobré úrodě se čeká velmi dobrý výsledek celého oboru. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu by loňský zisk odvětví mohl dosáhnout kolem 15 miliard korun. Pokud by tomu tak skutečně bylo, šlo by o nejlepší výsledek za posledních 14 let.