Firmy s 50 až 249 pracovníky by je dnes měly začít testovat

Firmy s 50 až 249 zaměstnanci by je ode dneška měly začít testovat, pracovníci mají povinnost testy podstoupit. Středně velké podniky musejí testování u všech zaměstnanců dokončit do 15. března. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) přednostně doporučuje antigenní testování provedené závodním nebo externím lékařem, případně mobilními zdravotními týmy. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Povolené je také samotestování prostřednictvím schválených testů, kdy stát přispívá přes úlevy na zdravotním pojištění 60 korun na test. Povinné testování u zaměstnanců je vyžadováno jednou týdně.

Testování není závazné pro lidi pracující z domova, nebo ty, kteří v posledních třech měsících nemoc covid-19 prodělali. Povinnost se zatím podle ministerstva průmyslu a obchodu nevztahuje na příspěvkové, veřejné či veřejnoprávní instituce. Testování je jim ale doporučováno.

Rada asociace krajů chce, aby firmy neposílaly zaměstnance na testy do testovacích center, které by tím byly přetížené. Podniky by měly preferovat samotesty. ČTK to dnes po jednání asociace řekl její předseda a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). "Není například možné, aby se stovky zaměstnanců nahrnuly do nemocnice na testy a po pár dnech by se to celé znovu opakovalo. Pro už tak zaneprázdněné nemocnice by to byla další velká zátěž," uvedl Kuba.