Stát bude firmám kompenzovat plošné testování

Foto: ČTK / Ondřej Deml

Pracoviště patří k nejčastějším místům přenosu koronaviru. Vláda nyní rozhodla, že stát bude firmám a živnostníkům kompenzovat plošné testování.

Karel Havlíček,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Stát přispěje na jeden test maximálně 60 korun, testování bude částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

"Každý zaměstnanec bude mít nárok prostřednictvím zaměstnavatele na 4 testy, které budou podpořeny státem. Myslím tím 4 testy v průběhu měsíce. Chceme dostat podniky do hry tak, abychom zde vytvořili desetitisíce míst, kde se bude, byť na bázi rychlotestu, testovat."

Ministr Havlíček podle Svazu průmyslu a dopravy ČR na jednání tripartity oznámil, že kabinet schválil 11 produktů pro dobrovolné samotestování ve firmách. Podniky si je budou moci zakoupit od certifikovaných výrobců. Havlíček už dříve řekl, že cena testu se pohybuje od 60 do 150 korun. Zaměstnavatelé budou mít povinnost všechny pozitivně testované pracovníky hlásit hygienickým stanicím.

Prouza: Testování na stejném principu jako alkohol

Tomáš Prouza,  foto: ČT24

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je potřeba zavést testování ve firmách jako povinné.

"To byla jedna z věcí, které jsme po vládě chtěli, aby to aranžmá bylo stejné, jako když chce zaměstnavatel testovat lidi, jestli jsou nebo nejsou pod vlivem alkoholu. Když bude šance testování odmítat, tak to nepovede k výsledkům. Každý pozitivně testovaný bude hlášený na hygienu. Potom bude odeslán na PCR test."

Testování by se mohlo týkat asi 1,88 milionu lidí, měsíčně by tak mohlo být provedeno asi 7,5 milionu testů.

Po testování ve firmách volá opozice i zaměstnavatelé

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Po masivním testování ve firmách volá opozice. Požadují ho například Piráti a Starostové a nezávislí. Opatření by podle nich mohlo být jedním z řešení nelepšící se pandemické situace. Posílení testování opakovaně požadovali také zaměstnavatelé.

Například podle odborů Škoda auto je v českých závodech automobilky celkem 684 nakažených koronavirem. Ve Škodě nyní platí například povinnosti nosit roušky v celém areálu firmy, s výjimkou pracovišť, kde jsou zaměstnanci dlouhodobě zcela sami nebo provozů s vysokou teplotní zátěží či ve stravovacích zařízení.

V Česku stoupá počet lidí s koronavirem v nemocnicích, kde se blíží téměř 7 tisícům. Počet lidí v těžkém stavu je přes 1400.