Nový systém testování provází problémy. Některé laboratoře nechtějí testy za méně peněz nabízet

Od 1. června se v Česku spustil nový systém testování na koronaviru. Provázely ho však, stejně jako vydávání certifikátů o bezinfekčnosti, potíže.

Foto:  ČT

V červnu mohou lidé využít zdarma dvakrát měsíčně preventivní PCR test a čtyřikrát test antigenní. Lidé zájem měli, ale mnohá odběrová místa přesnější PCR testy přestala nabízet, protože se jim podle dohody zdravotních pojišťoven s ministerstvem zdravotnictví snížily úhrady, které by podle nich sotva pokryly náklady.

Cena 614 korun je podle laboratoří nízká

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO uvedl, že zdravotní pojišťovny za PCR test bez žádanky zaplatí 614 korun. Původně to mělo být 350 korun. Hrazené PCR testování i přesto zatím neprovádí třeba velké laboratoře SynLab nebo AeskuLab. Podle jejího generálního ředitele Kamila Doležala je cena testu stále příliš nízká.

Ilustrační foto: kalhh,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

"Bez toho, aniž by někdo s námi konzultoval, tak jsme se dozvěděli jednostranně, že cena za PCR test bude 350, dnes tedy 614 korun, která zdaleka při testování 1:1 nepokrývá náklady, které jsou spojené s PCR testováním. Je nutné, aby proběhla nějaká bilaterální jednání, na základě kterých by bylo možné se domluvit, jak budeme dál postupovat."

Do konce května zdravotní pojišťovny hradily odběrovým místům za test téměř dvakrát tolik než nyní. Doležal uvedl, že dokud ministerstvo cenu a instrukce pro hrazené PCR testování neupřesní, nebudou ho nabízet.

Testy zdarma mají usnadnit cestování

Adam Vojtěch | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Vláda chtěla dva PCR testy měsíčně zpřístupnit zdarma kvůli cestování, některé státy totiž negativní test tohoto typu vyžadují, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO:

"Cílem je, aby lidé měli nárok nejen na ty antigenní testy, ale i na testy PCR. Pokud tu máme nějaké nadcházející cesty, dovolené, nebo i povinnost prokázat se testem v rámci jednotlivých provozů."

Jenže některým lidem se nepodařilo si PCR test udělat. Odběrová místa tvrdila, že jim ministerstvo zdravotnictví nedodalo potřebnou metodiku. Některá přestala testy nabízet, protože, jak tvrdí, by jim úhrady nepokryly náklady.

Ilustrační foto: Lucie Fürstová,  Český rozhlas

Lidem tak zůstala možnost otestovat se ve fakultních nebo krajských nemocnicích, které se musí na rozdíl od soukromých laboratoří řídit nařízením ministerstva zdravotnictví.

VZP, která je v ČR největší a má asi 60 procent pojištěnců, odhaduje, že kdyby do konce roku pokračovalo povinné plošné testování v současném měřítku beze změny, pak by VZP stálo 13 miliard korun a celkově přes 20 miliard korun.

Stahování certifikátů o očkování provázely potíže

Potíže byly nejen s testováním, ale objevily se také ve stahování certifikátů o očkování, testu či prodělání nákazy z webu Očkovací portál občana.

Ilustrační foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Doklad lidé potřebují například pro návštěvu restaurace, posilovny, bazénu nebo hromadných sportovních či kulturních akcí. Podle týmu Chytré karantény bylo důvodem problémů to, že šlo o první den a systém se ještě musel vyladit.

Opoziční lidovci navrhují, aby očkovací certifikát obsahovat i záznam o množství ochranných protilátek v těle. Touto cestou jde třeba Rakousko, které uznává, že pokud má člověk danou hladinu protilátek, nemusí být až tři měsíce testován, uvedl poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Zcela proti uzákonění covidových certifikátů je SPD, která v tom vidí diskriminaci lidí, kteří se odmítají nechat očkovat a testovat.

Včasné přijetí novely je však podle ministerstva zdravotnictví nezbytné kvůli chystanému evropskému nařízení o zavedení Digitálního zeleného certifikátu.