Firmy se testování zaměstnanců nebrání

Řada společností testuje zaměstnance na koronavirus už nyní, jejich počet dál naroste od začátku března, kdy budou moci provádět testy bez zdravotníků. ČTK to dnes řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. Plošné testování ve firmách začne v pondělí. Proplácet se budou čtyři testy na pracovníka za měsíc. Po první dobrovolné fázi bude později systém povinný.

"Firmy můžou své zaměstnance testovat už teď a mnohé to také dělají. Samotestování ale můžou provádět až od 1. března. Od tohoto data si budou moci nakoupit testy momentálně již od 13 schválených výrobců a zároveň jim na ně bude přispívat stát. Očekáváme tedy, že se v příštích dnech do testování zapojí ještě více firem," uvedl Rafaj.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic vláda od pondělí na tři týdny zpřísní pravidla v zemi. Zaměstnavatelé budou mít povinnost své zaměstnance, kteří přicházejí do styku s jinými lidmi, vybavit ochrannými prostředky na každou směnu. Zaměstnanci si budou moci ochranný prostředek sundat jen když budou sami.