Hamáček obhájil funkci předsedy ČSSD, na sjezdu uspěl hned v prvním kole

Vicepremiér Jan Hamáček obhájil funkci předsedy vládní ČSSD. V prvním kole on-line hlasování dnešního sjezdu porazil díky 140 hlasům z 270 vyzyvatele ministra zahraničí Tomáše Petříčka a poslankyni Kateřinu Valachovou. Hamáček po zvolení řekl, že sociální demokraty čeká před sněmovními volbami šest měsíců tvrdé práce. Slíbil, že se strana pod ním udrží ve Sněmovně. Varoval před posunem do politického středu, stranu považuje za jediný demokratický levicový subjekt v Česku. Hamáček v prvním kole získal podporu 140 delegátů, Petříček obdržel 95 hlasů a Valachová 23. Všechny kandidáty odmítlo 12 účastníků sjezdu s právem hlasovat.

Dosavadní místopředseda Petříček k vítězství Hamáčkovi poblahopřál a současně poděkoval těm, kdo věřili jeho vizi. "Změna se nepodařila. Ale mám čisté svědomí, musela jsem to zkusit. Děkuji všem za podporu," napsala na twitteru Valachová. Soupeřům poděkovala za férový souboj a zdůraznila, že zůstává v týmu sociální demokracie.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval Janu Hamáčkovi ke znovuzvolení šéfem ČSSD. ČTK napsal, že čekal, že vicepremiér jeho kabinetu funkci obhájí. "ČSSD vládne od roku 1989 nejdéle ze všech politických stran. Po ostudné osmileté vládě s Andrejem Babišem je čas, aby si od vládnutí odpočinula. Potřebuje to sama, ale hlavně naše země," napsal na twitteru po gratulaci Hamáčkovi ke znovuzvolení předseda opoziční ODS Petr Fiala. "Znovuzvolenému předsedovi Janu Hamáčkovi gratuluji - straně kondoluji," uvedl bývalý předseda opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle kritiků spolupráce ČSSD a ANO ubírá vládní angažmá sociálním demokratům hlasy.

Hamáček se stal předsedou ČSSD v únoru 2018, o rok později ho ve funkci potvrdili delegáti znovu. Strana pod jeho vedením nezvrátila sestup preferencí a ve volbách ztrácela. V komunálních volbách v roce 2018 přišla téměř o polovinu mandátů, o rok později ztratila zastoupení v Evropském parlamentu. Loni neobhájila ani jeden z deseti mandátů v Senátu a v komoře jí zbyli jen tři zástupci, ze všech subjektů přišla také o nejvíce postů v zastupitelstvech krajů.