Hamáček: Pokud hejtmani požádají o stav nouze, vláda asi vyhoví

Pokud hejtmani požádají kabinet o nové vyhlášení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19, vláda jim pravděpodobně vyhoví. České televizi to dnes řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Sněmovna ve čtvrtek neschválila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí se 14. únorem. Pardubický kraj, v jehož čele stojí hejtman Martin Netolický z ČSSD, už ve čtvrtek oznámil, že bude o nové vyhlášení nouzového stavu usilovat. V pátek se k tomu přidal i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Je to podle něj povinností hejtmanů. Vláda podle zákona musí o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. "To je samozřejmě právo Sněmovny, nicméně chtěl bych slyšet vysvětlení od opozice, jak ruší nouzový stav vyhlášený na základě jejích vlastních hejtmanů," doplnil Hamáček.

Kabinet může některá opatření proti šíření koronaviru převést pod režim zákona o ochraně veřejného zdraví. Někteří hejtmani už oznámili, že chtějí ve svých regionech vyhlásit stav nebezpečí, který umožňuje například regulovat pohyb obyvatel nebo nařizovat pracovní povinnost. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek varoval, že zrušení nouzového stavu může do 14 dnů způsobit přetížení nemocnic, protože na celostátní úrovni nebude možné vyhlásit nejdůležitější opatření proti epidemii.

Nouzový stav v Česku má skončit o půlnoci z neděle na pondělí po 132 dnech, protože Sněmovna odmítla jeho prodloužení do 16. března i do konce února. Pro prodloužení po sedmihodinové debatě hlasovalo 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD, potřeba bylo o 6 hlasů více. Na stav nouze se váže většina vládních restrikcí k omezení šíření nemoci covid-19.