Sněmovna odmítla prodloužení nouzového stavu

Sněmovna dnes odmítla prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru. Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) žádala o dalších 30 dnů stavu nouze, trval by tedy do poloviny března. Za nynější situace skončí s nedělí. Po sedmihodinové debatě pro návrh zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů. Na straně vlády jsme nenašli odpovědného partnera, který by měl skutečný zájem situaci řešit, řekl šéf ODS Petr Fiala. Opozice chce dál s kabinetem jednat.

Na stav nouze se váže drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich je ale možné vydat i jiným způsobem, zejména podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 prosadily ze svých návrhů výzvu vládě, aby připravila program na záchranu drobných a středních podnikatelů formou odpuštění odvodů u živnostníků a odvodů na sociální pojištění pro malé firmy, tedy obnovení programu Antivirus C. Dolní komora také vyzvala vládu, aby bezodkladně projednala návrh ministerstva školství na postupné obnovení prezenční výuky ve školách, testování žáků a přednostní očkování učitelů. Sněmovna na návrh KSČM požádala ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby stanovil obecné podmínky krajské hygienické stanice k vyhlášení opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Ministr Hamáček: Výsledkem rozhodnutí bude chaos

Výsledkem dnešního rozhodnutí Poslanecké sněmovny bude chaos a nedůvěra v politiku jako celek. Na twitteru to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se nelze domnívat, že možnosti protikoronavirových opatření budou srovnatelné s nouzovým stavem, nebudou podle něj tak efektivní. Vláda bude debatovat i o možnosti vyhlásit nouzový stav nový, musí to ale být v souladu s ústavou, řekla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Kabinet by měl zasedat v pátek od 12:00.

Hejtmani vyzvali vládu k jednání

Hejtmani vyzývají vládu na pátek ke společnému jednání. Chtějí zjistit, jaký bude postup proti pandemii koronaviru, když v neděli skončí nouzový stav. "Je důležité si uvědomit, že nouzový stav je jen rámec pro to, abychom i my v krajích měli nástroje pro boj s pandemií. Je škoda, že řada opatření vlády nedávala lidem smysl, a obětním beránkem se tak stal právě nouzový stav," uvedl předseda asociace a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). "Jednoznačně jsme se s ostatními hejtmany shodli na tom, že musíme jako asociace rozpoutat debatu, abychom zjistili, jak chce vláda řídit stát a bojovat proti pandemii bez nouzového stavu," řekl Kuba

Konec nouzového stavu může mimo jiné znamenat reakci zahraničí, co se týče režimu cestování. Česká republika by tím vyslala signál, že na kontrolu koronavirové pandemie rezignovala. Na dotaz ČTK to před hlasováním uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Platí to podle něj zejména u Německa.