Vláda na žádost hejtmanů vyhlásila na 14 dní v Česku nouzový stav

Vláda vyhověla žádosti hejtmanů a v neděli vyhlásila v Česku na 14 dní nouzový stav. Potrvá tak do konce února a naváže na nynější nouzový stav, o jehož prodloužení kabinet neúspěšně žádal Sněmovnu. O vyhlášení stavu nouze vládu požádali všichni hejtmani, včetně pražského primátora, po nedělním jednání s ministry. „Při dohodě vlády s hejtmany vyhrál zdravý rozum,“ řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Hejtmanům poděkoval, že nepolitikařili jako Sněmovna. Babiš si ale nemyslí, že se za 14 dní nouzového stavu zlepší situace natolik, aby bylo možné pokračovat bez něj. Bude se o tom snažit přesvědčit Sněmovnu.

V nově vyhlášeném nouzovém stavu vláda upravila některá opatření. „Nic se nemění pro podniky, maloobchody a služby,“ řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Dál platí i noční zákaz vycházení. Kabinet ale upravil provoz úřadů, mají fungovat podle normálních úředních hodin. Otevřou se také výdejová okénka knihoven. Nově bude možné vykonávat ve školách komisionální zkoušky. Ubytovací služby budou moci kromě služebních cest využít i lidé cestující za zdravotním účelem. Opatření týkající se aktivit pro volný čas či kultury budou platit nadále, doplnil Havlíček. Podle hejtmanů má vláda do začátku března zajistit, aby firmy mohly začít testovat zaměstnance na koronavirus a dostaly na to peníze od státu. Hejtmani také chtějí, aby je vláda informovala, jak uvolní pravidla v obchodech a službách. A požadují, aby se od 1. března začaly vracet děti do škol. Hejtmani zároveň vládu vyzvali, aby urychleně projednala návrh nového pandemického zákona.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil v otevřeném dopise vládě opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny za protiústavní. Týká se to podle něj i případu, kdy o nouzový stav požádají hejtmani. Vystrčil v dopise upozornil, že v takové situaci vyhlášení obdobného nouzového stavu popírá kontrolní funkci Poslanecké sněmovny. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání vlády uvedla, že kabinet vychází z názorů právníků ministerstev vnitra, zdravotnictví a financí. "Rozhodnutí se opírá o jinou skutkovou situaci, tedy žádost hejtmanů, kteří dospěli k závěru, že nástroje, které mají, by nebyly vzhledem k pandemické situaci dostačující," uvedla.

Opozice věří v šanci na změnu boje s covidem

Opoziční politici vidí šanci, že jednání vlády a opozice v příštích dnech mohou přinést změnu v boji České republiky proti epidemii covidu-19. Předseda ODS Petr Fiala v tiskové zprávě uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) a vláda dostali díky nesouhlasu Sněmovny s prodloužením nouzového stavu zprávu, že se mají za poslanci vrátit a jednat. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka doufá, že jednání přinesou změnu. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) žádá postupný návrat dětí do škol, otevření maloobchodů při dodržování hygienických opatření, dostupnější testování či zrychlení očkování, uvedl Fiala. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek na twitteru uvedl, že po čtyřech měsících chaotického řízení premiérem má ČR šanci nově nastavit funkční opatření a vrátit důvěru lidí ve zvládnutí pandemie. Vláda chce o podobě boje s epidemií jednat s kraji i opozicí v úterý.