Jednání hejtmanů a vlády bude pokračovat. Definitivní rozhodnutí nepřineslo

Jednání vlády a hejtmanů o opatřeních proti covidu-19 a možném vyhlášení nového nouzového stavu v Česku bude pokračovat v neděli. Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce novinářům řekl, že byla konstruktivní. Doufá, že všichni hejtmani v neděli požádají kabinet, aby nouzový stav pokračoval. Sněmovna ve čtvrtek odmítla žádost vlády o prodloužení stavu nouze, který tak má skončit v neděli k půlnoci.

Hejtmani podle Babiše budou v neděli od 10:00 jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), obě strany si přivedou své epidemické experty. Proberou opatření, která podle názoru hejtmanů nejsou správná nebo logická. Na následné jednání vlády ve 14:00 bude přizván i předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) a šéfové všech krajských hygienických stanic. Kabinet by měl podle Babiše o opatřeních rozhodnout tak, aby občané co nejdříve věděli, jaká pravidla budou od pondělí platit.

Blatný v pondělí předloží kabinetu pandemický zákon, který by měl usnadnit fungování opatření bez nouzového stavu. Babiš chce od úterý o koronavirových opatřeních znovu jednat i s lídry opozičních stran.

Hejtmani zatím nejsou jednotní

Hejtmani ani po dnešku nejsou zcela jednotní v tom, zda by měli požádat vládu o vyhlášení dalšího nouzového stavu, řekl novinářům jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Od vlády dnes očekával konstruktivnější přístup, chyběly mu konkrétní návrhy, jak by si nouzový stav dále představovala. "Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s naprosto nulovým návrhem," uvedl Grolich. Zklamalo jej, že vláda neumožnila už během víkendu také jednání se zástupci opozice.

V neděli budou hejtmani jednat znovu o opatřeních, která předložil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jako náhradu za zrušený nouzový stav. Podle výsledku jednání se kraje rozhodnou, zda požádají o případné obnovení nouzového stavu, nebo zvolí jiné řešení. "Při jednání hejtmanů s vládou jsme se dnes shodli na tom, že ještě v neděli dopoledne projednáme především s ministrem zdravotnictví Blatným soubor opatření, kterými podmiňujeme podání žádosti o opětovné vyhlášení nouzového stavu. Jde nám zejména o zrušení zákazu nočního vycházení, o regulované otevření obchodů, služeb, kulturních a sportovních zařízení včetně skiareálů, to vše samozřejmě za dodržení potřebných striktních ochranných opatření a omezené kapacity," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). .