Hejtman Vondrák požaduje vysvětlení mimořádných opatření v Moravskoslezském kraji

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) bude požadovat zdůvodnění nových protiepidemických opatření, která hygienici v pátek s okamžitou platností nařídili v celém Moravskoslezském kraji. Předmětem pochybností jsou především omezení všech hromadných akcí nad 100 osob a okamžitá platnost nařízení. Návštěvníci a organizátoři někrerých pátečních akcí v Ostravě se o zákazu dozvěděli jen krátce před jejich začátkem. Uprostřed dne bez předchozího varování také začal platit zákaz cestování ve veřejné dopravě bez roušky.

Před sídlem hygieniků v Ostravě se ještě v podvečer objevily protestní nápisy. Hygienici nová nařízení zdůvodnili případy komunitního šíření covidu-19, u nichž nelze dohledat původ nákazy, a přesunem případů do rizikové skupiny lidí nad 65 let. Označili je za preventivní. "V tomto kraji se neděje nic výjimečného. Svolávám na pondělí Bezpečnostní radu kraje, budu požadovat zdůvodnění každého z bodu vydaných opatření," uvedl v sobotu ráno Vondrák.

Ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová v reakci na jeho slova ČTK řekla, že každý bod vydaných opatření je smysluplný a opodstatněný tím, že se objevují malá lokální ohniska bez souvislosti. "Nemůžeme přijít na to, odkud se to tam bere. Prostě těch nemocných je více. Není to tak, že by to bylo 200 či 300 případů, ale pořád to osciluje mezi 30 až šedesáti sedmdesáti případy za den," uvedla dnes pro ČTK Svrčinová. Podle ní hygienici opatření dostatečně odůvodnili.