Covidový semafor rozdělil Česko, většina okresů je bílá, rizikových regionů je devět

Jarmila Rážová informuje novináře o rozdělení okresů Česka podle rizika nákazy koronavirem, foto: ČTK / Roman Vondrouš

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí poprvé zveřejnilo aktuální semaforovou mapu Česka. Rizika nákazy koronavirem v jednotlivých okresech rozlišuje podle čtyř barevných stupňů - bílé, zelené, žluté a červené. Naprostá většina okresů dostala bílou barvu, tedy nejnižší riziko, v devíti okresech má semafor zelenou barvu, která představuje druhý nejnižší stupeň nebezpečí.

Aktuální mapa s rizikovými okresy z hlediska výskytu koronaviru,  zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Semafor vychází z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky a ministerstvo zdravotnictví jej bude aktualizovat každý týden. Podle hygieniků se epidemiologická situace v Česku regionálně zásadně liší. Vyšší riziko aktuálně nehrozí v žádném regionu. Velkou roli hraje podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zhodnocení rizika komunitního přenosu.

„V tomto týdnu se dá hodnotit epidemiologická situace jako relativně klidná. Výskyt nákazy je bez komunitního přenosu. Máme dvě velká ohniska, to je Praha a Moravskoslezský kraj,“ uvedla hlavní hygienička Rážová. Situace v Moravskoslezském kraji se ale podle ní za poslední týden zklidnila. Ohniska tam postupně vyhasínají, zejména v dolech ČSM. "Jediný okres, kde je reprodukční číslo nad 1, je Frýdek-Místek,“řekla.

Zdeňka Jágrová,  foto: ČT24

Praha podle ní dlouhodobě kolísá na hraně rizika komunitního šíření. "18 procent zjištěných nákaz nemá jasně zjistitelný původ, situace je ale kontrolovaná a lepší se. Trendy nikterak neeskalují, počty hospitalizovaných prudce nestoupají,“ upozornila.

Podle ředitelky Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové bude výskyt viru v Praze vždycky vyšší než v ostatních částech země. Nové případy podle ní často souvisejí se skupinami mladých lidí nebo agenturními zaměstnanci, kteří zapomněli, že onemocnění probíhá občas velmi lehce a bez příznaků. "Apeluji na to, aby byli všichni obezřetní, aby dodržovali odstupy,” uvedla s tím, že jakmile to počasí dovolí, budou se roušky v Praze znovu nosit i v povrchové MHD.

Není důvod bít na poplach

Ilustrační foto: Pexels / CC0

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek doplnil, že na základě všech informací, lze tvrdit, že situace je v České republice dobrá. Připomněl, že za červenec bylo nově diagnostikováno téměř 4600 lidí s covidem-19, což je podle něj velké množství, ale velká část jde na vrub Moravskoslezského kraje a Prahy. „Ke strmému nárůstu nedochází. Není důvod bít na poplach,“řekl.

Za důležité označil, že vytížení jednotek intenzivní péče kvůli pacientům s koronavirem je velmi nízké a v nemocnicích je minimum pacientů. V létě podle něj virus sice nevymizel, ale zeslábnul. Hygienické stanice testují hlavně v ohniscích nákazy.

Ladislav Dušek,  foto: archiv Ladislava Duška

"Máme poměrně velké množství testů. V běžném pracovním dni minulého týdne to bylo přes 6 tisíc. Tím pádem prostě máme ty záchyty. Na vážnosti onemocnění se ale nijak neprojevují. Těžká onemocnění máme v jednotkách případů," dodal.