Hladík: Vzájemné česko-polské vztahy se v otázce životního prostředí zlepšily

Podepsání česko-polské dohody o řešení vlivu těžby v dole Turów a memorandum o zlepšení ovzduší na obou stranách hranice vedlo v otázce životního prostředí ke stabilizováním vzájemných vztahů mezi Českem a Polskem. V oblasti spolupráce ochrany přírody a krajiny je pak spolupráce velmi dobrá. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Novou polskou ministryni životního prostředí Paulinu Hennigovou-Kloskou pozval na oficiální návštěvu Prahy.

"Česko-polskou smlouvu jsme výrazně posunuli a nyní má Česká republika pravomoc monitorovat hluk, prach a podzemní vodu u dolu Turów a vstupovat na jeho území. Důl monitorujeme také dálkovým průzkumem a Polsko nám zprostředkovává řadu dalších informací. Fungují ale také další spolupráce týkající se ovzduší a mezi českým Krkonošským a jejich národním parkem," uvedl Hladík.

Monitoring dopadů těžby uhlí v polském hnědouhelném dolu Turów na české území je součástí dohody o řešení vlivu těžby, kterou premiéři Česka a Polska podepsali loni 3. února. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za způsobené škody 45 milionů eur (1,1 miliardy Kč), z toho 35 milionů eur (859 milionů Kč) putovalo na účet Libereckého kraje do "Fondu Turow".