Hnutí ANO vyhrálo volby v deseti krajích. Vedení Pirátů dává k dispozici své funkce

Vítězem krajských voleb je hnutí ANO. Sstejně jako před čtyřmi lety vyhrálo volby v deseti krajích. Po jednom vítězství mají ODS, koalice Spolu a Starostové pro Liberecký kraj. V Praze se nevolilo. Republikové předsednictvo Pirátů dává k dispozici své funkce, rozhodovat bude široké vedení strany, řekl předseda strany Ivan Bartoš. Výsledky ve volbách označil za špatné.

Lidé vybírali také třetinu Senátu. Kandidáti bojovali o 27 míst. V prvním volebním kole bylo zvoleno pět senátorů,  což je nejvíce v historii obměn třetiny členů horní parlamentní komory. Mandát obhájil diplomat a někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer, a to ve volebním obvodu Praha 12. Rozhodnuto je i na Vsetínsku, kde zvítězil dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Mandát na Karvinsku obhájil Petr Vícha (ČSSD) a v Ostravě zvítězil Martin Bednář (ANO). Porazil tak dosavadního senátora Leopolda Sulovského (Ostravak). V obvodu Sokolov zvítězila Mračková Vildumetzová (ANO). Získala přes 50 procent hlasů.

"Chápu, že lidé, kteří přišli o majetky, zdraví, případně, nedej bože, o někoho ze své rodiny, tak nemají žádnou náladu se účastnit voleb a mají úplně jiné starosti. Na druhou stranu právo volit a mít volby v řádném termínu je jedním ze základních práv. A pokud bychom ty volby jakkoli posouvali, tak by si vlastně naprostá většina občanů mohla stěžovat, že se nemohla vyjádřit k tomu, zda jsou, nebo nejsou spokojeni s těmi senátory a zastupiteli v krajích, kterým končí mandát. A tudíž dobré řešení neexistovalo," řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Prezident Petr Pavel volil s manželkou Evou v Černoučku na Litoměřicku. Řekl, že o komplikacích na určitých místech není pochyb, navíc lidé mají po záplavách spoustu jiných starostí.