Krajské volby vyhrálo ANO. Ovládlo 10 z 13 krajů. Zvoleno bylo v prvním kole i několik senátorů

Andrej Babiš

Letošní krajské volby ovládlo opoziční hnutí ANO. Vyhrálo stejně jako před čtyřmi lety v deseti ze 13 krajů. Ve třech krajích vyhrály vládní strany vedené dosavadními hejtmany.

Předseda ANO Andrej Babiš připomněl, že se volby odehrávaly po povodních. Celorepublikový zisk ANO, který činí necelých 36 procent považuje Babiš za krásný a chtěl by ho zopakovat za rok ve volbách do Sněmovny. Ocenil nárůst hlasů s porovnáním s rokem 2020 o 113 mandátů. V Senátu se ANO podle Babiše dlouhodobě nedařilo. Teď získalo poprvé v historii dva senátory a bude mít navíc 19 finalistů.

Výsledky krajských voleb v roce 2024 | Foto: ČT24

ANO podle místopředsedy hnutí Karla Havlíčka potřebuje v krajích výrazná vítězství, aby je nebylo možné obejít při sestavování koalic. Sám kandidoval ve Středočeském kraji na posledním místě, získal i velké množství preferenčních hlasů. Vyloučil ale to, že by kandidoval na hejtmana, nebo že by ANO vládlo v kraji s hnutím STAN, u ostatních vládních stran to nevyloučil.

Krajské volby jsou považovány za test obliby stran a hnutí před sněmovními volbami v příštím roce. I když před čtyřmi lety ANO zvítězilo v deseti ze třinácti krajů, dokázalo kvůli povolebním koalicím obsadit pouze místa tří ze 13 hejtmanů, podobně jako ODS. Nejvíce hejtmanských míst, a to čtyři, získali v minulých volbách Starostové, přestože tehdy vyhráli jen ve středních Čechách a Libereckém kraji.

Fiala: Volby nejsou úspěchem ani neúspěchem. ANO posílilo, musíme být lepší

Výsledek krajských a senátních voleb podle premiéra a předsedy občanských demokratů Petra Fialy odráží realitu, pro ODS nejde o úspěch ani fatální neúspěch, řekl novinářům ve volebním štábu.

Ocenil hlavně hejtmany Jihočeského a Královéhradeckého kraje Martina Kubu a Martina Červíčka (oba ODS). Uznal, že oziční hnutí ANO posílilo, má větší koaliční potenciál, záležet bude ale na dalším vyjednávání, konstatoval. Hlavnímu rivalovi pogratuloval.

Vedení Pirátů dalo k dispozici své funkce

V Jihočeském kraji získala nejvíc hlasů ODS Martina Kuby. Koalici sestavovat nebude. Vládnout bude sama, má dost mandátů, řekl hejtman Kuba. V opozici tak zůstane ANO a Stačilo! Slabý volební výsledek vládních stran je podle jihočeského hejtmana Kuby důvod k zamyšlení. Dodal, že politika se nedá dělat pouze pražskou optikou.

Ivan Bartoš,  Markéta Gregorová,  Jana Holomčík Leitnerová,  Klára Kocmanová a Dominika Poživilová Michailidu | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

V Jihomoravském kraji vyhrála koalice Spolu v čele s Janem Grolichem (KDU-ČSL) a v Libereckém kraji Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty těsně před ANO.

Velkým neúspěchem končí krajské volby pro vládní Piráty, vedení strany proto svolalo republikové fórum a dalo své funkce k dispozici. Jak řekl předseda strany Ivan Bartoš, straně se nepodařilo obhájit mandáty v zastupitelstvech krajů, které mělo po volbách v roce 2020. Podařilo se to jen v Plzeňském kraji. Bartoš odmítl spojovat výsledky voleb s vládním angažmá Pirátů. Pirátské fórum má hlasovat o budoucnosti vedení strany do 14. října.

Volby zkomplikovala povodeň

Volební účast činila okolo 33 procent, tedy méně než v minulých krajských volbách, kdy byla 38 procent. Hlasování se konalo týden po ničivých záplavách, které zkomplikovaly přípravy na volby v několika desítkách nejvíce zasažených obcích na severu Moravy a ve Slezsku. Se zajištěním hlasování v mimořádných podmínkách po přírodní pohromě tam musel pomoci stát. Účast ve městech a obcích, kde velká voda způsobila největší škody, byla výrazně nižší než před čtyřmi lety.

Foto: Marta Pilařová,  Český rozhlas

Volby se podle dosavadních informací obešly bez zásadních problémů i v regionech, které se těžce vzpamatovávají z nedávných katastrofálních povodní. Policie musela po skončení hlasování řešit incident u vchodu do pražského sídla KSČM v ulici Politických vězňů v Praze, kam odpoledne skupina lidí vhodila červené dýmovnice.

Voliči rozhodovali o obměně jedné třetiny (27 křesel) v Senátu

Tento víkend se konal i souboj o 27 křesel v Senátu. Už v prvním bylo zvoleno pět kandidát, což je nejvíce v historii obměn třetiny členů horní parlamentní komory.

Pavel Fischer | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International

Mandát obhájil diplomat a někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer, a to ve volebním obvodu Praha 12. Rozhodnuto je i na Vsetínsku, kde zvítězil dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle propočtu ČTK obhájil mandát na Karvinsku Petr Vícha (ČSSD) a v Ostravě zvítězil Martin Bednář (ANO). Porazil tak dosavadního senátora Leopolda Sulovského (Ostravak). V obvodu Sokolov zvítězila Mračková Vildumetzová (ANO). Získala přes 50 procent hlasů. Čunek a Vícha jsou v Senátu od roku 2006. Zůstanou tak nejdéle sloužícími senátory v letos volených obvodech.

Tam, kde žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, se příští pátek a sobotu uskuteční druhé a rozhodující kolo voleb. Zajímavý souboj se bude odehrávat například v obvodu Praha 2, kde do druhého kola postoupil obhajující senátor Marek Hilšer (MHS). Utkáse se známým egyptologem Miroslavem Bártou (STAN).

Armáda poskytla obcím na Jesenicku systém Starlink

Armáda poskytla některým obcím na Jesenicku systém Starlink, satelitní vysokorychlostní internet mohli využít k zabezpečení krajských a senátních voleb. Povodně minulý víkend odřízly některé oblasti zejména na severu Moravy a ve Slezsku od přístupu k internetu. Systémy Starlink zprostředkovávají službu satelitního vysokorychlostního internetu tam, kde momentálně není dostupná pevná komunikační infrastruktura.

Systémy Starlink poskytují své služby v lokalitách Lipová-lázně, Česká Ves, Písečná, Žulová, Velká Kraš, Mikulovice, Bělá pod Pradědem a Kobylá nad Vidnávkou," uvedlo ministerstvo. Armáda podle úřadu reaguje na požadavky místních samospráv.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo:
spustit audio