Houslista Šporcl napsal Babišovi o katastrofálním stavu kultury

Houslový virtuos Pavel Šporcl dnes v otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a členům vlády označil stav kultury v ČR za katastrofální. Rok po vyhlášení prvního nouzového stavu je podle umělce kultura na konci zájmu vlády i prezidenta. Stav věci ilustruje rčením "po nás potopa" ze stejnojmenného historického románu Josefa Tomana.

"Kultura obecně přestala existovat. Nemám na mysli to, že se nemohou konat koncerty, divadla, jsou zavřené výstavní síně atd. Mám na mysli stav, kdy se o kultuře nemluví, nepíše, je odstavena na vedlejší, možná poslední kolej. Ani si nepamatuji, že bych viděl a slyšel ministra kultury hovořit o kultuře, o nutnosti jejího zachování, psychické a finanční podpoře umělcům, vládu o její důležitosti... O tom, že kultura schází, mluví pouze normální lidé, tedy její konzumenti, kterým se stýská po koncertech či divadelních představeních i kinech," napsal Šporcl.

Premiér Andrej Babiš (ANO)souhlasí s tím, že podpora umělců je nedostatečná, s houslistou se setká. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) napsal, že je rád, že se Babiš začal o kulturu konečně zajímat.