Ministr Zaorálek nastínil rozvolňování kultury. Na venkovní koncert zřejmě na konci května

Začíná rozvolňování kultury. Ministerstvo kultury i ministerstvo zdravotnictví přišly v minulých dnech se svými harmonogramy, které se zásadně lišily. Zdravotnictví navrhovalo mnohem přísnější podmínky, proti kterým ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ostře protestoval.

Lubomír Zaorálek | Foto: Úřad vlády ČR

Kina, divadla, památky i výstavy byly zavřené několik měsíců. Od pondělí 10. května se otevřou muzea, galerie a památky i ve zbylých krajích Česka. Další rozvolnění by mohlo  nastat od 17. května. Jak upřesnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se sešel se zástupci kulturních organizací, na venkovních akcích by se mohlo sejít až 700 diváků a uvnitř 400.

Prvních koncertů by se lidé mohli dočkat na konci května

K dalšímu výraznému rozvolnění by pak mohlo dojít 24. května, kdy by venku mohlo být 1000 diváků a uvnitř 500. Pro vnitřní akce se počítá s polovinou kapacity sedících diváků, uvedl ministr Zaorálek.

Ilustrační foto: Gerd Altmann,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

"Na konci května by mělo být možné udělat venku třeba koncert nebo nějaké divadelní představení. I se všemi těmi omezeními, kombinací PCR testů, antigenních testů, očkování a podobně."

Jak dodal po jednání ministra a hlavní hygieničky ředitel Národního divadla Jan Burian, setkání skončilo optimisticky. "Vše ještě proberou epidemiologové a předpokládám, že vláda v pondělí rozhodne o spuštění prvních akcí," dodal po setkání Burian. Přesná čísla a termíny budou jasné právě po pondělím jednání vlády, kdy by mělo plán rozvolňování ministerstvo kultury zveřejnit.

Mluvčí resortu Michaela Lagronová dodala, že jedním z konkrétních požadavků ministerstva bylo používání PCR i antigenních testů jako u jiných sektorů.

PCR testy | Foto: Václav Šálek,  ČTK

"To, co v tuto chvíli stoprocentně víme, a o co jsme bojovali, bylo, že nechceme, aby kultura byla jakkoliv diskriminována tím, že by bylo třeba používat pouze PCR testy."

Pilotním projektem bude koncert České filharmonie

Pilotním projektem, který by mohl ukázat cestu, jak začít pořádat kulturní akce s účastí publika, bude koncert České filharmonie 10. května.

Přední české hudební těleso získá díky sponzorovi PCR testy, jimiž se účastníci koncertu otestují. Akce se bude konat za přísných předem daných hygienických podmínek a jen pro omezený počet diváků.

Některé památky už mají otevřeno

Výstava ruské avantgardy v Alšově jihočeské galerii | Foto: Petr Kubát,  Český rozhlas

Některé památky, výstavy a muzea už otevřely. Například Alšova jihočeská galerie získala od hlavní hygieničky výjimku a otevřela výstavu ruské avantgardy v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Za hodinu smí do sálu kvůli omezením proti šíření koronaviru nanejvýš 25 lidí. Vedení galerie chtělo na ruskou avantgardu přilákat i návštěvníky z Německa a Rakouska. Kvůli covidu a omezením na hranicích to dosud není možné.

Pražanům a návštěvníkům metropole se po několika měsících otevřela pětice pražských věží, mimo jiné mostecká věž na Karlově mostě, expozice Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě i Národní technické muzeum v Praze. To návštěvníky láká mimo jiné na novinku v podobě závodního speciálu Tatra, se kterým posádka Karla Lopraise třikrát vyhrála kategorii kamionů v automobilové soutěži Rallye Dakar.