Vláda chce uvolnit miliardu na pomoc kultuře

Ilustrační foto: Eva Turečková

Nemohou se konat koncerty, výstavy, divadla jsou zavřená a po patnácti dnech opět zavírají galerie a muzea. Vláda proto schválila záměr uvolnit na pomoc kultuře miliardu korun.

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK/Vít Šimánek

Dosavadní program na pomoc kultuře je už podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) téměř vyčerpán.

"Individuálních žádostí jsme dostali asi 4300. Z toho 4000 už je zhodnocených, 2600 pokud vím, už bylo vyplaceno, 200 bylo odmítnuto z důvodu, že nesplňovali náležitosti. To jsme stihli zpracovat a v maximálním možném čase dostanou žadatelé příspěvky."

Program se rozšíří na výtvarníky a pracovníky audiovize

Ilustrační foto: jan_photo/Pixabay,  CC0

První program COVID kultura měl umožnit podnikatelům v kultuře žádat o peníze za zbytečně vynaložené náklady. Kritizovali ho ale zástupci firem z hudebního průmyslu a také filmoví distributoři a producenti, že z něj čerpat nemohou. Ministr Zaorálek nyní informoval, že vláda připraví dvě nové výzvy. Jedna bude podobná dosavadnímu programu COVID kultura, ale rozšíří se například o výtvarníky.

"Dáme také výzvu, která se bude týkat audiovize. To znamená výzvu, která se bude snažit pokrýt filmaře, fotografy, producenty, ty, kteří se točí kolem audiovizuální tvorby. Pro umělce různých typů nebude často možné připravovat nějaké programy nebo akce. Proto budeme hledat způsob, jak jim zajistit provoz přežití, aby toto období vůbec přestáli. Je to pro časy, které máme před sebou, zásadní podmínka toho, abychom mohli na jaře mluvit o nějakém oživení, aby bylo koho oživovat."

Galerie mluví o protestu

Foto: Archiv Národní galerie

Po 15 dnech by se měla opět uzavřít i muzea a galerii. Mohou však žádat o výjimku. Tu dostaly pražské výstavy se zahraničními zápůjčkami, jako jsou Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt v Národní galerii.

Některé galerie v dopise ministrům kultury a zdravotnictví uvedly, že pokud nezískají výjimku, zůstanou pro své návštěvníky otevřené podobně jako v minulých dnech několik restauratérů.

Jak řekl v České televizi, o výjimku pro výstavy žádá například Patrik Červák vedoucí odboru kultury památkové péče Jihočeského kraje.

"Naše Alšova jihočeská galerie a Jihočeské muzeum má poměrně zásadní výstavy, které bychom neradi uzavírali. Jak muzea, tak galerie dodržují epidemiologická pravidla a zatím nemám informace o tom, že by se v těchto institucích nějak šířil virus. Je to pár lidí, kteří se vždycky přijdou na tu výstavu podívat. Byl bych rád, aby tuto možnost Jihočechům také umožnili, když ji umožní Pražákům. Opravdu máme dvě význačné výstavy, jsou ze soukromých sbírek. Už se to nebude nikde opakovat, nebude možnost tyto sbírkové předměty dát dohromady."

Ministr Zaorálek podle svého vyjádření na jednání vlády prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly nadále s omezeními otevřené, podobně jako třeba maloobchod. Byl ale přehlasován.

Zaorálek zároveň uvedl, že otevřeno po 18. prosinci budou moct mít galerie, které fungují jako prodejní. Vztahovat se na ně budou stejné podmínky jako pro malé obchody. Opoziční expertní tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 požaduje po ministru zdravotnictví Janu Blatném (za ANO), aby zveřejnil index rizikovosti všech oblastí.