Na hrady a zámky možná od konce května, připravena je řada novinek

Zámek Červená Lhota

Státní hrady a zámky v Česku musely kvůli pandemii začátek sezony odložit. Zatím vyhlíží definitivní termín, ke kterému povolí vláda v rámci rozvolňování opatření pořádání skupinových prohlídek. Na návštěvníky potom čeká řada novinek. Těšit se mohou na obnovené objekty i na nové prohlídkové trasy či expozice.

Lubomír Zaorálek | Foto: Josef Vostárek,  ČTK

Ministerstvo kultury podle šéfa resortu Lubomíra Zaorálka uvolnění režimu skupinových prohlídek připravuje. „Máme dohodu s hlavní hygieničkou, že bychom k 31. květnu mohli odstartovat prohlídky v hradech a zámcích pro skupiny. Uvažovali jsme o 15 lidech. Myslím, že je velmi nadějné, že se v červnu začnou pomalu plnit návštěvníky i vnitřní prostory,“ řekl ministr.

„Jsme připraveni otevřít ze dne na den, na objektech je vše připraveno,“ informovala generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Některé památky sice otevřely při rozvolnění 8. května i vnitřní prostory pro jednotlivce, ale bez průvodce. Pro většinu těch, které jsou ve správě Národního památkového ústavu, to však není možné.

Naděžda Goryczková | Foto: Matěj Pálka,  Český rozhlas

„Nemůžeme pustit individuální prohlídky do těch bohatých interiérů s velkým počtem velmi cenného mobiliáře. Osmdesát procent památek vyžaduje průvodce. Jednak pro kvalitní výklad, a také proto, aby byly chráněny. Pokud bychom pouštěli individuálně, znamenalo by to do každé místnosti posadit někoho, kdo bude hlídat,“ vysvětlila Goryczková.

Upravené interiéry i nové trasy

Mnoho památkových objektů či areálů prošlo obnovou či rekonstrukcí, ke které využily období nuceného uzavření kvůli covidu-19. Návštěvníci se tak mohou těšit na spoustu novinek.

Hrad Pernštejn | Foto: Zafadr,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Po dlouhé době se například otevírá dlouho rekonstruovaná Vrchnostenská zahrada na hradu Pernštejn. Návštěvníci se budou moci projít zahradou v podobě, jakou měla krátce po roce 1800 a zároveň budou moci zhlédnout nově otevřenou expozici zaměřenou na vznik takzvaných anglo-čínských zahrad, které ve střední Evropě od druhé poloviny 18. století nahrazovaly zahrady francouzské.

Otevírá se také například obnovená hlavní budova zámku Veltrusy, která prošla náročnou stavební a restaurátorskou obnovou po povodních. V rámci oprav budou zpřístupněné i nové prohlídkové trasy včetně interaktivní naučné dílny.

Matoušův statek v Plzni-Bolevci | Foto: Národní památkový ústav

Zcela poprvé bude možné navštívit opravený selský dvůr u Matoušů v Plzni, kde je v obytném stavení připravena expozice, která s doprovodem průvodce přibližuje každodenní život rodiny sedláka na Plzeňsku na přelomu 19. a 20. století.  Návštěvníci se mohou těšit třeba i na nově obnovený Jurkovičův palác na hradě Kunětická hora. Nebo na nový prohlídkový okruh na zámku Vranov nad Dyjí, který zavede návštěvníky i na středověkou strážní věž, jejíž přízemí sloužilo ve středověku jako vězení.

Prodloužená sezona

Koronavirus omezil turistickou sezonu na hradech a zámcích už minulý rok, kdy Národní památkový ústav zaznamenal propad tržeb o 190 milionů korun. Loni se přitom po březnovém uzavření otevíraly hrady a zámky již v polovině května, nyní jsou stále ještě zavřené. Podle Goryczkové je současný propad výnosů proti roku 2019 sedmdesát milionů korun.

Hrad Kunětická hora | Foto: Národní památkový ústav

I přesto ale nebude Národní památkový ústav v nadcházející sezoně zdražovat vstupné. Naopak ve svých více než sto objektech v Česku rozšíří slevy pro děti a mládež. Nově také NPÚ nabízí na všech svých památkách možnost nákupu on-line vstupenek.

Národní památkový ústav také plánuje, že v případě zájmu návštěvníků opět prodlouží hlavní sezonu až do září. „V loňském roce byla návštěvnost o prázdninách rekordní a my doufáme, že i letos si lidé na památky najdou cestu a takto je podpoří,“ řekla ředitelka Národního památkového ústavu.