Nestátní hrady, zámky, kláštery či galerie se sdružily v nové asociaci

Hrad Kost

V Česku vznikla asociace, která sdružuje nestátní památky. Chce pomáhat památky nejen zpřístupňovat veřejnosti, ale také jejich majitelům s podnikáním.

Hrad Valdštejn | Foto: Magdalena Kašubová,  Radio Prague International

Zatím se k asociaci přihlásily dvě desítky památek. Zakládajícími členy jsou třeba zámky Karlova Koruna, Kroměříž či Loučeň, hrady Kašperk, Kost, Svojanov nebo Valdštejn. Kromě hradů a zámků asociace sdružuje i kláštery, poutní místa, technické památky, zahrady a další objekty, které jsou v jiném než státním vlastnictví.

Koronavirus ukázal, že profesní organizace mají smysl

Veronika Janečková | Foto:  YouTube kanál TravelTV.News

Státní památky v České republice spravuje Národní památkový ústav. Návštěvnost stovky objektů, o které se stará, se před koronavirem pohybovala kolem pěti milionů lidí ročně.

Pak je tu však řada památek soukromá. Některé majitelé zakoupili, jiné získali v restituci. Nově vzniklou asociaci, která má zkratku ANOPA uvítala Veronika Janečková z agentury CzechTourism.

Hrad Kašperk | Foto: Michaela Pacholíková,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

"Velmi vítáme takovou iniciativu, která sdružuje objekty mimo správu Národního památkového ústavu. Turistu nezajímá, pod čí správou objekt je, ale chci vidět nové věci, zajímavé věci. A v současné situaci také místa, která nejsou tak zprofanovaná a tak moc známá. Ta současná doba nám ukázala, že profesní organizace mají velký smysl."

Petr Lukas | Foto: Milan Baják,  Český rozhlas

"Zatímco státní památky pod Národním památkovým ústavem dostaly hned na začátku té první vlny koronaviru výraznou finanční podporu na ušlý zisk a na dorovnání ztrát, tak nestátní památky prakticky do dnešního dne, více než rok poté, co situace nastala, nezískaly ani korunu kompenzací," dodává Petr Lukas, zakladatel platformy Objevuj památky.

Ta existuje už 4. rokem a pomáhá 130 památkám celé ČR. Jak dodal Petr Lukas, později se podařilo dojednat pro památky podporu. I proto byla Asociace založená. Už se do ní hlásí i další památky.

Zámek Orlík | Foto: CzechTourism

"Máme přísliby i dalších objektů, jako třeba zámek ve Zruči nad Sázavou, hrad Loket, zámek Šluknov. Zrovna včera došla přihláška ze zámku Karla Schwarzenberga Orlík."

Třetí za polovic, sedmá zdarma

Cílem asociace je dostat turisty také na začínající památky. Pro letošní sezonu připravila program Třetí za polovic, sedmá zdarma. Spojilo se v něm 65 památkových objektů napříč republikou.

Návštěvníci památek si do hrací karty nechají dát razítka. Po získání dvou razítek dostane návštěvník v termínu od 1. června do 31. října poloviční slevu na třetí vstupenku. Po získání šesti razítek může ve stejném období jednu památku zařazenou do programu navštívit zdarma.

Soukromé zahrady Kinských ve Žďáře nad Sázavou | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

V tomto programu poprvé spolupracují památkové objekty z různých koutů naší země, a různých forem vlastnictví. A mají co nabídnout. Například zámek Žďár nad Sázavou představil akci Kouzelné zahrady. Zpřístupnil soukromé zahrady rodiny Kinských, které se otevírají maximálně dvakrát do roka.

"Průběžně procházíte těmi krásnými zahradami, kde jsou různé živé instalace od tanečníků, přes hudebníky, sólisty až po květinové instalace a sochy. Letos tam byly kovové sochy Jana Dostála," připomněl Pavel Haluza, ředitel zámku Žďár nad Sázavou. Obří skulptura Jana Dostála ozdobí i český pavilon na Expo v Dubaji.

Zámek Žďár nad Sázavou | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International
klíčové slovo: