Sezona hradů a zámků začíná. Letošním tématem jsou šlechtické slavnosti

Detail fresky z letohrádku Bellarie v Českém Krumlově

Opulentní hostiny, turnajová klání, zahradní slavnosti nebo třeba lovecké kratochvíle. Šlechtická sídla, zahrady a parky tvořily kulisu různých slavností od středověku až do poloviny 20. století. A právě toto téma bude letos po celý rok provázet státní hrady a zámky v Česku, jejichž sezona v dubnu začíná.

Zdroj:  Národní památkový ústav

Letos jde už o dvanáctý ročník prestižního projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů. Tentokrát se zaměří na fenomén šlechtických zábav a slavností v nejširším významu. V interiérech i depozitářích hradů a zámků je totiž dodnes uložena řada tematických předmětů, které byly kdysi němými aktéry šlechtických kratochvílí.

Návštěvníci se mohou těšit na tematicky zaměřené komentované prohlídky, květinové výstavy, gastronomické zážitky. Na řadě hradů a zámků je pro ně připraven bohatý kulturní program.

Petr Pavelec | Foto: Andrea Zahradníková,  Český rozhlas

Například na zámku Kozel budeme oživovat někdejší šlechtické lovecké slavnosti. Na některých zámcích budou historicky inspirované koncerty a zahradní slavnosti se zahradní iluminací, s ohňostroji,“ popsal Českému rozhlasu jeden z autorů projektu Petr Pavelec.

Divadlo, tanec, degustace, dobové kostýmy i výstavy

Hrad Šternberk | Foto: Aleš Spurný,  Český rozhlas

Lidé, kteří památky navštíví, se mohou stát účastníky slavností, turnajů, hudebních a tanečních vystoupení a různých zážitkových akcí spojených třeba i s ochutnávkou jídel. Například hrad Šternberk připravil ochutnávku specialit z období osvícenství. Prohlídky s degustací knížecích dobrot, jako třeba paštik, polévek, kaší a dalšího.

Zámek Mnichovo Hradiště | Foto: Pavel Pavlas,  Český rozhlas

Zámek Kunštát zase zve na noční kastelánské prohlídky, kde představí běžně nepřístupné prostory bývalého barokního zámeckého divadla a další prostory spojené s aristokratickými slavnostmi pořádanými na kunštátském zámku v průběhu 17.-19. století.

Na Valdštejnskou kostýmovou slavnost lze vyrazit na zámek Mnichovo Hradiště. Nabízí dětské odpoledne se sokolnicí, historickým tancem, živou hudbou a hrami. Večer módní přehlídku dobových kostýmů, noční prohlídky se scénkami ze života Valdštejnů, slavnostní nasvícení zámku i dobový ohňostroj.

Zámek Červená Lhota | Foto: Tifenn Pille,  Radio Prague International

Kdo se vydá na zámek Červená Lhota, může se zúčastnit mše v zámecké kapli, vystoupení provazochodců, kteří na slackline vystoupí ze zámeckých oken a překonají údolí s vypuštěným rybníkem.

Celé letošní téma pak shrne velkolepá výstava Šlechtické slavnosti a zábavy na zámku Český Krumlov, která bude otevřena v nové Zámecké galerii od července do listopadu.

Zámek Český Krumlov | Foto: Tifenn Pille,  Radio Prague International

Zážitek z výstavy umocní herní prvky a doprovodný program pro děti nebo dobové hřiště s barokní houpačkou na II. zámeckém nádvoří. Dalšími doprovodnými akcemi projektu budou v Českém Krumlově tematické kurátorské prohlídky a workshopy, kurzy dobových tanců pro veřejnost, barokní iluminace zámeckého lapidária, kurátorské prohlídky tzv. Renesančního domu, který ukrývá světově jedinečnou sbírku divadelních a maškarních kostýmů, a řada dalších,“ popisuje na webu Národní památkový ústav.

Vstup pro ukrajinské rodiny zdarma

Naděžda Goryczková | Foto: Václav Štěpán,  Radio Prague International

Za poslední dva roky navštívily státní hrady a zámky o dva miliony lidí méně než v předešlých letech. Národní památkový ústav tak přišel zhruba o 200 milionů korun. Podle jeho ředitelky Nadi Goryczkové proto státní památky letos zvýší cenu vstupného.

„Napříč republikou zvyšujeme základní vstupné o 10 až 30 korun. Odvíjí se to od charakteru objektu a místa, kde se nachází,“ vysvětlila.

Sníží se naopak vstupné pro děti a mládež. Ti nejmenší - do šesti let - budou mít vstup na státní památky zdarma. Stejně jako ukrajinští uprchlíci.

Oddechnout si alespoň na chvíli od vypjaté situace a přijít u toho na jiné myšlenky mohou ukrajinští uprchlíci na památkách Národního památkového ústavu. K volnému vstupu na prohlídku jim postačí prokázat se ukrajinským pasem či jiný dokladem,“ píše na webu památkový ústav.

Ilustrační foto: Hana Zajíčková,  Český rozhlas
klíčové slovo: