Ploskovice představují soukromé interiéry císaře Ferdinanda V. Habsburského. Jezdil sem na šest až osm týdnů v roce

Zámek Ploskovice

Po stopách Habsburků se můžete vydat na zámku Ploskovice. Na návštěvníky tu čeká nová prohlídková trasa, která představí soukromé interiéry.

Interiér zámku Ploskovice | Foto: Stanislava Brádlová,  Český rozhlas

Národní památkový ústav organizuje projekt s názvem Po stopách šlechtických rodů, který představuje šlechtické rody a jejich sídla na území Česka v průběhu staletí. Ten letošní je zaměřen na rod Habsburků. Hlavními objekty jsou tak zámek Konopiště, kde proběhlo slavnostní zahájení projektu, zámek Zákupy, kde byly otevřeny tři nové instalované prostory a zámek Ploskovice.

Zámek nabízí pohled do soukromých apartmá

Interiéry zámku tu jsou zařízené pro penzionovaného rakouského císaře Ferdinanda V. Habsburského a jeho manželku Marii Annu. A nabízí pohled do soukromých apartmá, kde císařský pár v 19. století žil.

Interiéry ploskovického zámku  | Foto: Stanislava Brádlová,  Český rozhlas

Návštěvnická sezóna bude na ploskovickém zámku zahájená tento víkend. Soukromé interiéry nabídnou nově zrestaurovaný nábytek, tapety a čalounění, vyrobené podle původních vzorů. Ty vybírala osobně císařovna Marie Anna.

„Úkolem Národního památkového ústavu je pečovat o mimořádné dědictví předchozích generací. Na tento odkaz navazujeme letos obnovou zámku Ploskovice. Návštěvníky seznamujeme s příslušníky toskánské linie rodu Habsburků a jejich letními sídly v Českých zemích," uvedla generální ředitelka Naďa Goryczková.

Císař sem jezdil na šest až osm týdnů

Ploskovický zámek v době, kdy tu císař žil, už nestačil potřebám císařské družiny. Byl sto let starý a zchátralý. Císař svěřil renovaci pražskému staviteli Janu Bělskému a původně jednopatrový zámek byl zvýšen o další patro. Na vrchol vyhlídkového pavilónu se dostaly symboly císařského majestátu - koruna a orlice. O výzdobu se postaral malíř Josef Navrátil.

Výzdobu ploskovického zámku měl na starosti malíř Josef Navrátil | Foto: Stanislava Brádlová,  Český rozhlas

Na Ploskovicích strávil císař Ferdinand V. Dobrotivý každý rok zpravidla 6-8 týdnů. Zajímal se o botaniku a sám ovlivňoval chod zámecké zahrady. Vedle rozsáhlých ovocných sadů se tu pěstoval chmel, cukrovka, pšenice a ječmen. Byla tu vinopalna, pivovar, sušárna chmele a pila.

Ploskovický zámek se dobře hodil pro pobyty na jaře a na podzim, kdy se poměrně malé pokoje daly dobře vytopit. Snad i z důvodu malého prostoru sem za císařem nejezdilo tolik návštěv, a když už přijely, pak často jen na jeden den, málokdy se zdržely déle.

Naposledy navštívil Ferdinand I. zámek Ploskovice v roce 1872. Po jeho smrti přešly do soukromého majetku císaře Františka Josefa I. Pobývala tu jeho vnučka Alžběta Windischgrätzová.

Zahrada ploskovického zámku | Foto: Stanislava Brádlová,  Český rozhlas
10
50.5597482791
14.2008031522
default
50.5597482791
14.2008031522
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: Národní památkový ústav
klíčové slovo:

Související