Letní návštěvnická sezona památek byla úspěšná, chystá se i speciální adventní program

Český Krumlov

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos do konce srpna 3,3 milionu lidí. Je to víc než za stejné období loni, návštěvnost je ale stále nižší než v předcovidovém roce 2019. I tak hodnotí památkový ústav letní návštěvnickou sezonu jako úspěšnou. Letos chystá ještě speciální adventní program.

Naďa Goryczková | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

Podle Nadi Goryczkové, generální ředitelky Národního památkového ústavu, nejvíce lidí přišlo na památky tradičně v době letních prázdnin, bylo to 1,9 milionu návštěvníků. Celkově návštěvnost letos vzrostla o osm procent, přesto zůstává zhruba o 20 procent nižší než před covidovou pandemií a ruskou agresí.

„V posledním roce, který nebyl ovlivněn pandemií nemoci covid-19, tedy v roce 2019, navštívilo státní hrady a zámky pět milionů lidí. Za celý rok 2022 to bylo 3,8 milionu lidí,“ přiblížila Goryczková. Letos by podle ní celková návštěvnost mohla překonat čtyři miliony lidí. Stále podle ní chybí zahraniční klientela, což je patrné především na nejnavštěvovanějších památkách.

„To je Český Krumlov, Hluboká a Karlštejn, kde z celkové návštěvnosti v roce 2019 pět procent tvořili právě zahraniční návštěvníci. Dnes jsme na dvou procentech z celkové návštěvnosti. Je velký deficit především asijské klientely, zámořské klientely a ano, chybí i ruská klientela, která jezdila hodně na Hlubokou,“ přiblížila ředitelka.

Zámek Lednice | Foto: Hana Ondryášová,  Český rozhlas

Trochu jiná situace je u zámku Lednice na jižní Moravě, který byl suverénně nejnavštěvovanějším místem. „Letos do srpna zámek navštívilo na 270 tisíc lidí. Tam není propad zahraniční klientely tak velký, neboť na zámek jezdí turisté ze sousedních zemí Rakouska či Slovenska,“ vysvětlila Goryczková.

Největší meziroční nárůst návštěvnosti zaznamenaly památky po obnově – a to hrad Kunětická hora, kláštery Kladruby a Plasy, zámek Telč. O 70 procent víc turistů zavítalo na zámek Valtice a o polovinu víc turistů než loni přijelo na zámek Ploskovice.

Zámek Ploskovice | Foto: Stanislava Brádlová,  Český rozhlas

Národní památkový ústav spravuje více než sto hradů po celé České republice. Celkové výnosy činily ke konci srpna něco přes 512 milionů korun. Oproti loňskému roku je to nárůst o deset procent. Výnosy ze vstupného dosáhly necelých 442 milionů korun. Vstupné letos nezdražovalo, podle ředitelky se tak ale stane od února příštího roku. Zdražit by se mělo průměrně o deset procent, což představuje průměrně 20 korun na jednu vstupenku pro dospělého návštěvníka.

Adventní program

Národní památkový ústav patří k nejvýznamnějším paměťovým institucím v České republice. V letošním roce slaví 20. výročí vzniku. Na podzim proto připravil proto různé akce, jako putovní výstavu, odborné konference či diskuse.

Foto: 5598375,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Závěr roku bude na památkách tradičně ve znamení vánočních zvyků. Hradozámecký advent přinese mimořádné prohlídky s kostýmovanými průvodci nebo naopak volné prohlídky, kdy si budou návštěvníci sami svým tempem procházet vyzdobené místnosti.

K vidění budou výstavy betlémů, adventně laděné koncerty, divadelní představení či výstavy, ale i vánoční gastronomie v hradních či zámeckých kuchyních a povídání o vánočních zvycích. Někde se návštěvníci podívají do zasněženého zámeckého parku, jinde si třeba nakoupí dárky na řemeslných trzích.

Harrachové. Vznešenost zavazuje | Foto: Národní památkový ústav

Speciální vánoční noční prohlídky připravuje zámek Hrádek u Nechanic. Ten je letos centrem projektu Po stopách šlechtických rodů, který je v roce 2023 věnován rodu Harrachů. Lidé se na zámku v adventním čase mohou těšit na prohlídky vánočně vyzdobené expozice, otevřenou zámeckou kuchyni či noční prohlídky a koncerty.

Tematickým rodem 14. ročníku projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů budou Habsburkové. Hlavními objekty oslav tohoto rodu budou zámky Ploskovice, Zákupy a Konopiště.