Návštěvnost českých památek byla v červenci rekordní, ztráty z jara ale nevyrovná

Návštěvníci zámku Letovice, foto: ČTK / Igor Zehl

České památky spravované Národním památkovým ústavem v červenci navštívil rekordní počet návštěvníků - 1,3 milionu lidí, což je nejvíce za poslední tři roky. Posední týden v měsíci dokonce NPÚ evidoval nejvyšší tržby za posledních dvacet let. Propad z jara, kdy byly památky kvůli pandemii koronaviru téměř dva měsíce zavřené, se ale podle památkářů nepodaří dohnat.

Foto: Tomáš Adamec,  archiv ČRo

Národní památkový ústav zahajuje návštěvnickou sezonu každoročně 1. dubna. Vlivem koronavirové pandemie však letos památky otevřely až 25. května a v červnu byly v provozu s omezenou kapacitou prohlídek. Do konce června tak finanční ztráty dosáhly 138 milionů korun. V červenci se ztrátu podařilo snížit o čtyři miliony korun.

Červencovým výsledkům podle ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové pomohlo to, že lidé chtěli po karanténě cestovat.

"Červenec byl v duchu toho, že lidé chtěli navštívit památky, chtěli jít mezi lidi, chtěli prostě strávit čas v hezkém prostředí a užít si dovolené. Uvidíme, jak bude vypadat srpen. Třeba v loňském roce byl extrémně dobrý, meziroční srovnání tak pravděpodobně nedopadne tak dobře jako v červenci," uvedla.

Zámek Lednice,  foto: Henry Kellner,  CC BY-SA 4.0

Nejnavštěvovanější památkou ve správě NPÚ byl v červenci zámek Lednice na Břeclavsku, kam zamířilo téměř 92 tisíc návštěvníků. Následovaly jihočeské zámky Hluboká s necelými 68 tisíci návštěvníky a Český Krumlov, který si prohlédlo přes 64 tisíc turistů. Na čtvrté a páté příčce se umístily hrady Karlštejn a Trosky, zájem byl také o Valtice nebo Bouzov. Ale i o méně známá místa.

Například více návštěvníků, než loni v červenci přilákala zřícenina Dívčí Kámen, která stojí nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy poblíž Holubova a která je jednou z nejrozsáhlejších a nejlépe dochovaných středověkých památek v Česku. Také tam až 90 procent turistů byli Češi a Slováci, dále ukrajinské rodiny.

Menší ubytování

Ilustrační foto: Bradley Griffin,  Flickr,  CC BY 2.0

Právě památky jsou častým cílem Čechů i podle průzkumu agentury CzechTourism. Pokud se rozhodnout zůstat déle, vyhledávají spíše menší ubytování, než hotely.

"Podle posledního průzkumu dává přednost ubytování v penzionu nejvíce dotázaných, 37 procent. Na druhém místě je ubytování v kempu, to je vítanou variantou ubytování pro 27 procent respondentů. Potom následuje ubytování v soukromí," popisuje ředitel agentury Jan Herget.

Největší zájem je podle CzechTourism o ubytování na Moravě, v jižních Čechách nebo třeba v Krkonoších a Jizerských horách. Naopak velká města turisty příliš nelákají.

Celkový počet turistů v Česku ale podle odhadů agentury klesne. Důvodem je výpadek zahraničních návštěvníků.

Podzimní dovolená

Agentura CzechTourism informovala, že chce prodloužit domácí sezonu do září a října. Podle jejího průzkumu podzimní dovolenou nebo vícedenní výlet v tuzemsku plánuje 35 procent Čechů. Nejčastěji chtějí volný čas trávit v přírodě, pěší turistikou na horách, cykloturistikou nebo třeba ve wellness a v lázních. Lidé se ale chtějí vydat i za poznáváním měst, gastronomií a kulturními akcemi.

Ještě více turistů má k podzimním cestám po České republice nalákat další fáze mediální kampaně #světovéČesko. Vvystupují v ní čeští sportovci Jaromír Jágr, Ondřej Synek, Jaroslav Kulhavý nebo Gabriela Koukalová.

Cestovní ruch každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun a podle agentury CzechTourism vytváří tři procenta hrubého domácího produktu Česka. Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací ČR hoteliéři v hlavním městě i regionech na září a říjen počítají s obsazeností mezi 20 a 30 procenty.

Vláda už v červenci schválila kompenzace za nouzová opatření pro provozovatele ubytovacích zařízení. V rámci programu COVID - Ubytování jim za období, kdy musela být uzavřena, stát přispěje částkou 100 až 330 Kč na pokoj a noc, podle kategorie a třídy ubytování.