Hrady a zámky v roce ekonomické krize?

Český Krumlov, foto: www.czechtourism.cz

Hrady a zámky v roce 2009 - v roce ekonomické krize? Kupodivu přibylo českých návštěvníků a řada památek si vedla lépe než dříve. Podle nového vedení to vše souvisí i s vnitřní reorganizací Národního památkového ústavu, která začala v letošním roce.

Přesně před rokem, v prosinci 2008, jmenoval tehdejší ministr kultury Václav Jehlička ředitelkou Národního památkového ústavu Naděždu Goryczkovou. Výsledkem jejího působení je razantní vnitřní reorganizace. Ústav se snaží lépe komunikovat s veřejností, ředitelka také hovoří o zahájení interního dialogu se zaměstnanci firmy. Došlo i na propouštění.

Seznam objektů spravovaných Národním památkovým ústavem dnes zahrnuje kromě 104 hradů a zámků i další objekty:

"Jsou to i skanzeny lidové architektury, jedna technická památka, kostely, kláštery, čili je daleko bohatší."

říká ředitelka Goryczková. K vnitřním problémům ústavu se letos přidaly ekonomické potíže způsobené momentální situací ve světě. Na začátku turistické sezóny se pracovníci obávali poklesu návštěvnosti až o více než 10 procent. Teď když končí, se ale radují:

Český Krumlov
"Nemáme výrazný propad v návštěvnosti, naopak výnosy na našich objektech, které ale nejsou jen z tržeb za vstupné, jsou vyšší než v letech minulých. A návštěvnost se tak jako v letech minulých pohybuje kolem 5 milionů za celý Národní památkový ústav."

Náměstek ministra kultury Milan Svoboda doplňuje, že mezi největší taháky v této turistické sezoně patřila opět stejná místa jako v předchozích letech.

"Našimi pilotními objekty jsou samozřejmě Český Krumlov, který má návštěvnost kolem 340 tisíc, v závěsu za ním je zámek Lednice brněnského pracoviště, a dál pokračuje Hluboká, Konopiště atd."

Výrazně podle Svobody památkám pomohl projekt Oživlé památky nebo prostor ve vysílání Českého rozhlasu.

"Skutečně třeba Vizovice, které byly součástí tohoto projektu, měly behěm následujících dvou měsíců zdvojnásobenou návštěvnost. Takže je evidentní, že ta mediální spolupráce skutečně má pro malé objekty význam."

Zde je podle Svobody hlavní prostor v propagaci. Jaké má NPÚ plány na příští rok? Především dokončit reorganizaci, říká Goryczková:

"V roce 2010 by na všech územních pracovištích měla být PR oddělení, respektive pracovníci pro styk s veřejností, což by mělo napomoct daleko větší informovanosti o činnosti Národního památkového ústavu směrem k veřejnosti. A současně se připravujeme také na doppady krize, protože ty pocítíme delako více v roce 2010. Kvůli výrazně sníženém rozpočtu na příští rok budeme muset stanovit krizový plán, abychom se se situací dokázali vypořádat."

říká ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková po roce stráveném ve funkci. Jejím předchůdcem byl dočasný ředitel Pavel Jerie, který zastoupil dlouhodobě kritizovaného Tomáše Hájka. Takzvané neživé umění patří už delší dobu mezi priority ministerstva kultury.