Do divadla, na koncert, na hrad i do hotelu. Od pondělí se uvolňují další opatření

Prodej vstupenek v Klicperově divadle

Čísla nakažených koronavirem klesají. Od pondělí 24. května dojde k dalšímu uvolnění a to především v oblastech trávení volného času.

Lubomír Zaorálek | Foto: Úřad vlády ČR

Lidé se už na výletě ubytují, budou si moci dopřát koncert, navštívit zámek nebo si ve větším počtu zacvičit.

Co se týče kultury, zatím je možné pořádat akce venku a to do 700 sedících lidí. Od pondělí se to změní, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD.

"Ta čísla nakažených jsou velmi dobrá a stále příznivější, vejdeme se do čísel v tabulce - 75 nakažených na 100 tisíc. To znamená, že od 24. května bude možné pořádat akce pro tisíc lidí venku a 500 uvnitř."

Foto: Michal Kamaryt,  ČTK

Kapacita by měla být naplněna z poloviny. Podmínkou účasti je buď negativní test, uplynutí 14 dní od dokončeného očkování či maximálně 90 dní od prodělané nemoci covid-19.

Někteří divadelníci a pořadatelé festivalů chtějí, jako se to povedlo restauratérům, přenést odpovědnost dodržování podmínek na návštěvníky. Některé pražské divadelní scény plánují zrušit divadelní prázdniny a hrát i v létě. Řada z těch, které to dosud nevyužívaly, chtějí zřídit letní scény pod širým nebem v naději, že venku budou moci hrát pro víc lidí. Diváci musí mít při představení nasazený respirátor.

Ve fitku už bez respirátoru

Foto: Luděk Peřina,  ČTK

Této povinnost se už zbavili lidé ve fitness centrech. Právě cvičení s respirátorem mnoho lidí odrazovalo. Stejně tak nemožnost využít šatnu a sprchu, což nadále platí, je pro řadu lidí problém, zejména když si jdou zacvičit a pak rovnou do práce.

Mírnější pravidla začnou platit taky pro sportování. Uvnitř sportovišť může cvičit až 30 osob místo současných deseti. A budou moci přijít i první diváci. Venku může být 1000 diváků, uvnitř 500.

Hotely mohou nabídnout plnou kapacitu

Karel Havlíček | Foto:  Úřad vlády ČR

Pokud se lidé vydají na výlet, za sportem či kulturou, mohou se od pondělí i ubytovat.

"Podmínkou bude, aby všichni hosté byli schopni prokázat, že jsou buď očkování, nebo testováni, nebo že prodělali covid," řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za hnutí ANO.

Pokud zůstanou déle než týden, musí si test udělat znovu. Hoteliéři ke své radosti mohou nabídnout všechny volné pokoje. Původně se totiž počítalo s tím, že kapacita bude omezená na 50 nebo dokonce jen na 25 procent.

Foto: Václav Šálek,  ČTK

Další změna se týká zoologických zahrad. Ty můžou od příštího týdne otevřít i vnitřní pavilony. Ministři jednali i o vnitřních prostorách restaurací, ale konkrétní datum nakonec neschválili. Ministr Havlíček naznačil první polovinu června. A tak lidé zatím mohou jen na zahrádky.