Umělci se z divadel a koncertních sálů přesunuli na internet

Photo illustrative: 024-657-834 / Pixabay, CC0

Když nemohou diváci za umělci, jdou umělci za diváky a to on-line. Zavřená divadla, koncertní síně, výstavy, muzea, knihovny. To je realita posledních dnů. Řada souborů se proto rozhodla hrát či koncertovat po síti.

Například symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) spustil pravidelné vysílání na facebooku. "Vždy v pondělí a pátek si zájemci mohou vyslechnout výběr hudebních děl v podobě video záznamů z koncertů rozhlasových symfoniků," informovala za orchestr Jana Patzelová.

V pondělí je na programu projekt s písničkářkou Radůzou, která pro rozhlasové symfoniky napsala na objednávku dílo Anita. Jeho tématem je osud Anity Garibaldiové, manželky sjednotitele Itálie. V pátek je v plánu symfonie od Petra Iljiče Čajkovského.

Moravská filharmonie Olomouc připravuje on-line koncert k Velikonocům a klavírista Aleš Faix se rozhodl podělit s posluchači o 22 sólových skladeb, které nahrál v Hradci Králové. Cyklus dostal název Klavírem proti koronaviru. "Natáčel jsem jej s vědomím, že všechny dojednané koncerty mých skupin jsou zrušené a toto je má jediná aktivita, k níž nepotřebuji spoluhráče," sdělil Faix.

I Pražské jaro se letos uskuteční on-line

Také festival Pražské jaro se letos uskuteční on-line. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webu festivalu. Diváci mohou těšit na pěvecký recitál basbarytonisty Adama Plachetky, který uvede Zimní cestu Franze Schuberta. Koncert bude živě přenášen z Dvořákovy síně Rudolfina, kde měl původně být.

Na festival už se prodaly vstupenky za 25 milionů korun, peníze se za ně budou vracet. Jubilejní 75. ročník měl nabídnout 53 koncertů a začít 7. května. Organizátoři zvažují, že by letošní ročník nepočítali a toto číslo nechali až na příští řádný ročník.

Diváci si mohou vybírat z několika přenosů divadel každý den

Na internet se přesunula divadla, kina i knihovny. Ke streamování se přidal například divadelní spolek Kašpar a nabízí každé úterý a sobotu pořady se svými herci. Stejně jako u jiných divadel jsou pořady k dispozici zdarma, lidé si ale na živý přenos i záznam mohou vstupenku koupit, a divadlo tak podpořit.

Na streamy se dívají stovky zájemců, dodatečné přehrávání pak má sledování i několik tisíc diváků. Na youtube se setkávají se čtenáři také autoři knih. Každý den jeden spisovatel čte ukázku ze svého díla.

Nezastavila nás malárie, nezastaví nás koronavirus!

Do on-line režimu se vzhledem k uzavřeným kinům přesunul například cestovatelský dokument Afrikou na Pionýru. Je jedním z prvních filmů, který díky situaci s epidemií zrušil své uvedení v kinech a distribuci přesunul na internet. Celovečerní road movie ukazuje výpravu napříč Afrikou na starých motorkách Jawa Pionýr.

Duše a vedoucí výpravy Marek Slobodník se účastnil i expedice žlutých trabantů a právě díky jejich popularitě měla kina o uvedení snímku zájem. Měl být ve dvaceti multikinech a ve 150 kinech jednosálových. "V Africe nás nezastavila malárie, tak jsme si řekli, že teď premiéru nezastaví ani koronavirus," uvedl Slobodník.