Romantický klavír Jiřího Maláska

Před 95 lety se narodil klavírista a skladatel, jehož nahrávky světových i českých hitů měly ve své době neuvěřitelný ohlas.

Klavírista Jiří Malásek | Foto: Vlasta Gronská,  Romantický klavír Jiřího Maláska/ČT

Vystudoval práva, ale jeho posláním se stala hudba. Nejprve se jí věnoval amatérsky, později vystupoval jako sólový klavírista mj. s Orchestrem Karla Vlacha. Od roku 1955 pracoval také pro Československý rozhlas, kde působil i jako hudební dramaturg. Při tom se seznámil se skladatelem Jiřím Bažantem, s nímž později vytvořil známé a úspěšné duo. Kromě Československého rozhlasu pracoval také pro Československou televizi a od roku 1970 jako šéfredaktor ve vydavatelství Panton. Před pěti lety u příležitosti nedožitých devadesátin syn Jiřího Maláska, rovněž uznávaný hudebník a skladatel Petr Malásek, sestavil trojcédéčko nazvané Jiří Malásek - Zlatá kolekce. První dvě alba jsou výběrem z instrumentálních sólových nahrávek populárních světových i českých hitů. Třetí album představuje Jiřího Maláska jako autora (respektive spoluautora s Jiřím Bažantem, případně Vlastimilem Hálou).

Foto: Supraphon

Desku otevírá Píseň o jasmínu v podání Hany Hegerové, následuje (atypická) Ouplavická polka z prvního televizního seriálu Tři chlapi v chalupě. Dále je na albu šest evergreenů (například Milenci v texaskách, Život je bílý dům či Den je krásný) z prvního filmového muzikálu Starci na chmelu z roku 1964. Stejný počet skladeb připomíná neméně slavný film z roku 1966 Dáma na kolejích s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. Jiří Malásek (opět společně s Jiřím Bažantem) byl rovněž autorem hudby k televiznímu seriálu Dobrá voda.

Dožil se pouhých 56 let, za svou tvorbu obdržel řadu cen a uznání.

klíčové slovo:

Související

  • Hity klasické hudby

    Česká klasická hudba je nejen součástí kultury, historie národa, ale doslova české duše. V letošním roce jsme pro vás připravili cyklus známých hitů české klasické hudby.