Vystoupením SOČR vyvrcholí Dvořákova Praha

Symfonický orchestr Českého rozhlasu s Petrem Popelkou

Koncertem pod taktovkou Petra Popelky zároveň vyvrcholí oslavy ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání.

Koncert otevře Brahmsův klavírní koncert č.1 d moll. „To jsem si velmi přál hrát. Brahms složil klavírní koncert jako velmi mladý. Je to velkolepém dílo mladého skladatele, 50 minutový úchvatný kolos, který navíc můžeme hrát se skvělým britským  klavíristou Paulem Lewisem. Na spolupráci s ním se velmi těším“, řekl během příprav na koncert RPI dirigent Petr Popelka, který energicky formuje současnou tvář Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Dvořákovu Prahu už tradičně uzavírá Te Deum Antonína Dvořáka. „ Hledali jsme ještě skladbu, kterou bychom otevřeli druhou polovinu, jelikož Te Deum má jen 20 minut a našli jsme skladbu od žáka Antonína Dvořáka Vítězslava Nováka. Ten se dnes hraje velmi málo, ale jeho dílo De Profundis, je mistrovským kouskem, který není jednoduché k zahrání, a není to jednoduché ani na poslech, ale je to kus, který má velkou sílu,“ je přesvědčený Petr Popelka. Netuší, kdy byla Novákova symfonická báseň, kterou složil během druhé světové války uvedena naposled. „Ale myslím, že je naší povinností jako rozhlasového orchestru uvádět díla z naší historie. Domnívám se, že nabídneme posluchačům v Rudolfinu kvalitní program.“

Koncert živě vysílá stanice Český rozhlas Vltava a přebírají ho i partnerské zahraniční rozhlasy sítě Eurorádia (EBU).

klíčová slova:
spustit audio