Hra o ukřižování Krista se v Praze představí po dvou stoletích

Pašijové hry, kterými si lidé podle bible připomínají výjevy z konce života Ježíše Krista, se po více než dvou staletích představí opět v hlavním městě. Tradice veřejných vystoupení, kterou v Praze zavedl jezuitský řád, skončila s jeho zrušením v roce 1773. O letošním velikonočním víkendu ukáže na Kampě nejslavnější výjevy z her o ukřižování soubor herců z Hořic na Šumavě.

"V uzavřených komorních scénách se Pašijové hry pěstovaly průběžně, ale velká veřejná vystoupení skončila se zrušením jezuitského řádu," řekl ČTK historik Hugo Schreiber. Výjevy ze života Krista sehrávali jezuité pravidelně v pražském Klementinu a svými vystoupeními lákali do řádu nové členy. Delší tradici mají Pašijové hry právě v Hořicích na Šumavě, kde se poprvé hrály už ve 13. století. O šest století později dokonce pro potřeby Pašijových her vznikla v Hořicích samostatná budova divadla. V roce 1843 zhlédlo v Hořicích drama ukřižování Krista přes 40.000 diváků, uvedl historik. Tradici obnovili Hořičtí po pádu minulého režimu.

S divadlem zavítají o víkendu na Kampu v centru hlavního města, kde se uskuteční oslava svátků v historickém duchu. Návštěvníkům představí třetinový fragment nejdůležitějších scén, který ukončí ukřižováním Krista na pětimetrovém kříži. V minulosti se lidé podle Schreibera chodili na Kampu především pobavit, a proto se nová tradice do historických míst poblíž Vltavy hodí.