K české muniční iniciativě pro Ukrajinu se připojí Island dvěma miliony eur

Českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii, podpoří také Island. Ten předpokládá, že na nákup statisíců dělostřeleckých granátů přispěje přibližně dvěma miliony eur (přes 50 miliony korun). Na svých webových stránkách to oznámila vláda v Reykjavíku.

"Je nutné, abychom i nadále silně podporovali Ukrajinu," uvedl islandský ministr zahraničí Bjarni Benediktsson. "Tímto způsobem přispíváme nejen k obraně obyvatel Ukrajiny, ale také (k obraně) mezinárodní vlády práva v širším kontextu a našich vlastních bezpečnostních zájmů," dodal šéf diplomacie ostrovní země. Českou iniciativu podpoří také Slovinsko, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský(Piráti). Částku nezmínil. Podle slovinské agentury STA vláda vyčlení jeden milion eur (zhruba 25 milionů korun).

K nákupu se dosud připojila zhruba dvacítka zemí. Ministr zahraničí Jan Lipavský před týdnem novinářům v Bruselu řekl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300.000 kusů a dalších 500.000 kusů je v jednání.