Koalice Spolu vyzvala Babiše, aby požádal Sněmovnu o důvěru vládě

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby požádal Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry jeho vládě. Pokud to do týdne neučiní, začne koalice sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře. Předsedové stran to řekli na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně. Krok je podle koalice opozičních stran nezbytný poté, co KSČM v úterý vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. Pokud kabinet důvěru Sněmovny nezíská, jsou podle ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dvě možnosti, o kterých by opoziční subjekty chtěly jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Buď rozpustit Sněmovnu a vypsat předčasné volby, nebo vytvořit vládu odborníků za podpory všech sněmovních stran.

Podle premiéra Andreje Babiše vláda nemá důvod žádat Sněmovnu o důvěru. Opozici v žádosti o vyslovení nedůvěry ale nebrání. Není to podle něj ale dobrý nápad, protože by takový postup mohl destabilizovat situaci v zemi. Podle premiéra by měla vláda dovládnout do říjnových voleb. "Čekají nás důležité věci," uvedl a vyjmenoval očkování proti covidu-19, skládání státního rozpočtu na příští rok, čerpání evropských peněz, evropský program obnovy i strategii očkování na roky 2022 a 2023.

Podle Pirátů není vyslovení nedůvěry vládě nejlepší řešení, fakticky by předalo moc Zemanovi. Preferovali by rozpuštění Sněmovny a volby, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.