Kraje podle Beka už dostaly 800 milionů Kč na školy

Kraje podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) už dostaly od jeho úřadu z nespotřebovaných výdajů 800 milionů korun, které chybí na platy nepedagogů, a rozdělily z nich 300 milionů. Bek to uvedl v České televizi. Slíbil, že se pokusí zajistit ještě zhruba 1,5 miliardy korun i pro vysoké školy při červencovém přerozdělování rozpočtu. Pro příští rok by chtěl rozpočet svého úřadu zvýšit kvůli potřebám škol o několik desítek miliard korun, konkrétnější být nechtěl.

Právě 800 milionů korun chybělo podle rozpočtu, který ministerstvo poslalo na začátku února školám, na financování nepedagogických pracovníků. Ředitelé škol proto museli na jejich mzdy dát část peněz na platy učitelů, které mají činit v průměru 130 procent průměrné mzdy na jednoho pedagoga. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík se obává, že příští rok se bude situace opakovat.

Ministerstvo mělo v rozpočtu loni na výdaje 265 miliard korun, letos 273 miliard. Návrh rozpočtu na příští rok podle Beka "počítá s navýšením o několik desítek miliard".