KSČM považuje důchodový systém za stabilizovaný a udržitelný

Důchodový systém je podle KSČM udržitelný a stabilizovaný na příštích deset let. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekli předseda sněmovního podvýboru pro reformu důchodového systému a nemocenského pojištění Miroslav Opálka a člen rozpočtového výboru Jaroslav Gongol.

Komunisté jsou přesvědčeni o tom, že je vzhledem ke stabilizaci důchodového systému lepší s jeho reformou počkat. Po letech se podle nich možná zjistí, že na základě růstu produktivity práce a příjmů bude do systému plynout více peněz. Pomohlo by podle nich také zvýšení zaměstnanosti a otočení nepříznivého trendu klesající porodnosti, který vede ke stárnutí populace. Systém by to oživilo, uvedl Gongol.

Rozhodující je pro komunistickou stranu státem garantovaný takzvaný první pilíř důchodového systému, založený na průběžném financování a solidaritě mladých se starými a bohatých s chudými. Ten musí být podle Gongola nástrojem státu k zachování důstojného stáří lidí. Tyto důchody by podle něj měly dosahovat 45 procent průměrné hrubé mzdy.

V ostatních návrzích vidí Gongol útoky na solidaritu bohatých s chudými a mladých se starými. Pochybnosti mají komunisté o povinném spoření na důchod v penzijních fondech. To podle nich není v zájmu budoucích důchodců. Tučné zisky v tom podle Gongola vidí finanční ústavy a penzijní fondy, které by tak mohly desítky let disponovat stovkami miliard korun. Střadatelé by neměli záruku, že se v případě jejich krachu vůbec nějakého důchodu dočkají.