Kühnův dětský sbor bude přijímat členy a v dubnu pojede do Mexika

Kühnův dětský sbor se chystá v dubnu do Mexika. Zájezd by měl obsáhnout deset koncertů na tamních nejlepších pódiích a festivalech. Ještě předtím však 26. a 27. ledna do přípravných oddělení organizuje nábor, konaný pravidelně dvakrát ročně. "Můžeme přijmout v podstatě každé dítě, které má zdravý hlas a hudební předpoklady," řekl ČTK sbormistr Jiří Chvála. Stačí si podle něj připravit dvě či tři lidové písničky. Pravidelně přichází na konkurz několik desítek dětí. Ideální věk pro začátky v pěveckém sboru je kolem pěti nebo šesti let, menší děti jsou spíše výjimkou. S takovými bývá problém - udržení pozornosti. Trvá to i pár roků, než se dostaví žádoucí výsledky. Ne všechny děti se dostanou do koncertního oddělení. "Někteří rodiče bývají někdy netrpěliví," přiznává profesor Chvála.

Kühnův dětský sbor čeká letos mimo jiné také vystoupení na květnovém festivalu Pražské jaro a účinkování na červnovém festivalu Smetanova Litomyšl. Na podzim by Jiří Chvála rád nastudoval malou operu Císařovy nové šaty, kterou sboru podle Andersenovy pohádky napsal skladatel Jiří Teml.

Do Mexika poveze těleso zejména českou hudbu a zařadí i duchovní skladby. "Nevíme přesně, jaké bude publikum, v Mexiku jsme ještě nebyli," poznamenal Chvála. Zkušenosti má však již z USA i z Japonska či Malajsie.

Sbor před dvěma lety na jaře oslavoval 70. výročí. Profesor Chvála stojí v čele tělesa polovinu jeho existence. Ve sboru zpívá na 500 dětí, převažují dívky nad chlapci. Zakladatelem byl v roce 1932 Jan Kühn. "Kühňata" koncertují po světě a v Praze působí už bezmála 70 let také v opeře. Malí zpěváčci se objevili i v operetě a v muzikálu.