Kupkův obraz V zahradě byl na aukci prodán za 4,6 milionu korun

Obraz Františka Kupky V zahradě byl v neděli na pražském Žofíně prodán za 4,6 milionu korun. Je to dosud nejvyšší cena, která byla za Kupkovo dílo na domácím aukčním trhu zaplacena. Dílo z roku 1906 bylo vrcholem nabídky aukčního dne společnosti Antikva Nova Kodl a Aukční síně Vltavín. Obraz byl vyvoláván před zcela zaplněným sálem za částku čtyři miliony korun. Dražitelé přihazovali po 100.000 korunách a získal ho zájemce po telefonu. Dosud nejvyšší dosažená cena za Kupkovo dílo na domácím aukčním trhu je 4,45 milionu korun. Obraz s názvem Ocel pije vydražila v roce 2003 právě Antikva Nova Kodl.

Obraz V zahradě namalovaný pod vlivem fauvismu je jedním z posledních Kupkových olejů ze slavné Waldesovy obrazárny, která byla v 90. letech restituována z Národní galerie v Praze. Obraz byl mnohokrát vystaven v zahraničí a je reprodukován v základní Kupkově monografii z roku 1968. Rozhodnutím ministerstva kultury byl obraz prohlášen kulturní památkou. Vydražený Kupkův obraz V zahradě tak v žebříčku nejdráže prodaných výtvarných děl na aukcích v ČR od roku 1990 zaujímá šesté místo spolu s olejem Bohumila Kubišty Zátiší. Nejvyšší částky dosáhly v roce 2000 Fillovy Zlaté rybičky, za které nový majitel zaplatil 7,3 milionu Kč.

Kupka je jedním z mála českých umělců, který v zahraničí dosahuje světových cen. V aukční síni Christie's se v listopadu 1999 v New Yorku prodal jeho obraz za 330.000 dolarů (13,2 milionu korun). V Sotheby's v New Yorku se prodal v květnu 1998 olej Vertikální plány modré a červené za 540.000 dolarů, což v té době představovalo zhruba 17 milionů korun.