Obraz Františka Kupky zlomil český aukční rekord

Foto: ČTK

Padl český aukční rekord, který od letošního května držel obraz Františka Kupky Abstraktní kompozice. Dílo téhož autora s názvem Výšky IV z autorova vrcholného období bylo v neděli vydraženo za 22,1 milionu korun. Poptávka po uměleckých dílech a s ní i jejich cena v České republice stoupá.

Foto: ČTK
Díla Františka Kupky jsou vysoce ceněna také v zahraničí a Kupka platí v cizině za nejuznávanějšího českého malíře. V roce 1998 se za 540 tisíc dolarů v New Yorku prodal obraz Vertikální plány modré a červené, ovšem nedělní rekord není jen nejvyšší cenou za Kupkův obraz u nás, ale také ve světě. V České republice je vlastníkem několika jeho děl především Národní galerie, která ve vystavuje například známou Dvoubarevnou fugu - jednu z historicky prvních abstraktních kompozic. Rozsáhlou sbírku Kupkova díla je v Česku možné zhlédnout také v Museu Kampa.

Kupka se ovšem dlouhou dobu na českých aukčních síních neobjevoval. Kdy o něj začal být zájem sdělil Martin Kodl majitel pražské Galerie Kodl:

Foto: ČTK
"Kupkovy obrazy se vyskytovaly velice zřídka a ceny nebyly nijak nadstandardní. Řeč je tedy o období totality, tehdy se toto týkalo všech obrazů. Obrazy byly hodně podhodnoceny a vůbec se nedalo mluvit o nějakých cenách ve světovém měřítku nebo evropském kontextu. Po revoluci se Kupka na českém trhu vyskytl až koncem devadesátých let v době, kdy se začala rozprodávat veliká sbírka továrníka Waldese. Ovšem zásadní zlom nastal v roce 2002, kdy Musée ďOrsay v Paříži připravilo velkou retrospektivní výstavu Kupky a poprvé jej představilo na stejné úrovni jako třeba Mondriana a řadu dalších zakladatelů tehdy moderního směru tzn. abstrakce."

Spolu s kupní silou obyvatelstva výrazně roste i cena uměleckých děl. Většina domácích autorů zůstává v České republice, což se nijak neliší od evropského trendu. Sběratelé v Evropě většinou upřednostňují díla umělců země, v níž se narodili či k ní mají citový vztah. Odlišná situace však v Česku panovala krátce po sametové revoluci.

"Ty obrazy byly podstatně levnější. Jejich cena se dnes pohybuje v řádech jednoho až pěti milionů korun. Po revoluci to bylo třicet až dvě stě tisíc. Myslím si, že pro řadu zahraničních investorů, kteří sem přišli, byly ty ceny natolik nízké, že obrazy kupovali ze spekulativních důvodů."

Kromě Františka Kupky patří mezi uznávané české malíře také Václav Brožík, Alfons Mucha, Emil Filla, Jindřich Štýrský či Toyen, mnohá z těchto jmen figurují v seznamu autorů nejdráže prodaných obrazů v České republice.